stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Škofovsko priznanje Stanetu Kralju

Piše: R.K.

Čas objave:
20.03.2024 10:49

Včeraj, na praznik sv. Jožefa in glavnega zavetnika novomeške škofije, so v stolni cerkvi podelili najvišje škofijsko priznanje, Odličje sv. Jožefa, ki ga podeljujejo osebam za zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za našo krajevno Cerkve. Letošnje Odličje sv. Jožefa je iz rok novomeškega škofa msgr. Andreja Sajeta prejel ambasador Občine Ivančna Gorica Stane Kralj iz župnije Zagradec.

V obrazložitvi na spominski listini je zapisano, da g. Staneta Kralja odlikuje iskrena vera, pripadnost župniji Zagradec ter redno zakramentalno življenje. »Kot kristjan in veren človek je zelo aktiven v župnijskem in civilno družbenem življenju, kjer svoj vere nikoli ni skrival ali opustil. V novih okoliščinah pastoralnega območja treh župnij je pod njegovim vodstvom potekala obnova župnišča in zbiranje finančnih sredstev v župniji Zagradec. V dobro župnije je daroval veliko svojega časa, poti in finančnih sredstev. Tudi na družbeni ravni daje dragocen doprinos k razvoju kraja in lepo pričevanja preudarnosti, skromnosti ter nesebične pomoči«, je še zapisano.

Slovesna podelitev je bila del svete maše v čast sv. Jožefu, ki jo je v novomeški stolnici vodil novomeški škof Saje ob somaševanju številnih duhovnikov, med njimi so bili prisotni tudi Uroš Švarc, župnik Župnije Ambrus, Šmihel pri Žužemberku in Zagradec, Dejan Pavlin, župnik Župnije Krka ter Janez Meglen, ki prihaja iz Župnije Krka in opravlja funkcijo kaplana v Župniji Novo mesto – Šmihel.

Slovesno mašo so še posebej z ubranim petjem obogatili člani cerkvenega mešanega pevskega zbora Zagradec pod vodstvom zborovodje Roberta Kohka in organista Žige Jernejčiča. Še pred začetkom svete maše pa se je daleč na okoli slišal zvok zvonov iz pod rok zagraških pritrkovalcev. Poleg številnih zagraških faranov se je slavja v novomeški stolnici udeležil tudi župan Dušan Strnad s soprogo.

Vidno ganjeni Stane Kralj se je prejetega odlikovanja zelo razveselil. Na skupnemu druženju je povedal, da so za to priznanje zaslužni vsi farani Zagradca in širše, ki so in še bodo pomagali pri obnovi župnijskega doma v Zagradcu. Za podporo se je zahvalil tudi vsem prisotnim, vključno z vodstvom občine, kot tudi pritrkovalcem in pevcem, brez katerih ne bi bilo tako slovesnega bogoslužja.