dvojčici Dobra karma

Psihološki test: postavljate trdne ali krhke ...

5_miha perat Svet24.si

FOTO: Miha Perat uspešno okreva po operaciji

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

komen, polave Svet24.si

FOTO: Voda zalila prvo nadstopje gradu Štanjel, ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

will-smith, jason-derulo Odkrito.si

Will Smith ostal brez zob

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Novice Novo mesto

Skoraj 9000 otroških nasmehov v 18 letih

Piše: M.V.

Čas objave:
10.07.2020 12:18

Morske počitnice so za otroka nekaj nepozabnega. A iz leta v leto je več družin, ki svojim najmlajšim ne morejo omogočiti brezskrbne igre s sovrstniki ob obalah morja.

Prav zato so v Tušu ponosni, da so v enem največjih dobrodelnih projektov v Sloveniji Pričarajmo nasmeh v 18 letih že skoraj 9000 otrokom omogočili nepozabne morske trenutke v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču. V okviru projekta bodo letos še 400 otrokom zagotovili šolske potrebščine, ki jih bodo potrebovali septembra.

Debeli rtič je z Mladinskim letoviščem in zdraviliščem Rdečega križa Slovenije postal sinonim za brezskrbne morske počitnice otrok iz vse Slovenije, tudi po zaslugi projektov, kot je Pričarajmo nasmeh. »Le redko kdo, ki vsako leto odide na počitnice, si predstavlja, kaj pogled na morje in okus slane vode pomeni otroku, ki morje pozna le s televizije,« razlagajo v Tušu. V tednu dni bivanja na Debelem rtiču za otroke pripravljajo ustvarjalne, športne, izobraževalne, kreativne in zabavne aktivnosti oz. delavnice.

Za nekatere prvo plavalno znanje
V sklopu letošnjega projekta bo morske utrinke lovilo 250 otrok iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije, ki jih pomagajo izbrati regionalni Centri za socialno delo, socialnimi službami na Osnovnih šolah in Območnimi združenji Rdečega križa. Letovanje na Debelem rtiču si bodo mnogi zapomnili tudi po osvojenem plavalnem znanju. Prav vsi otroci so vključeni v plavalne tečaje in to je ena od ključnih vsebin v okviru letovanja, saj je to znanje in izkušnja za vse življenje.

Srčna in iskrena hvaležnost otrok
V projekt so z vsem srcem vpeti tudi v Rdečem križu Slovenije, ki je vsa leta nepogrešljiv partner projekta Pričarajmo nasmeh: »Ne morete si predstavljati, kako srčne in iskrene odzive dobivamo od otrok. Zato jim toliko bolj želimo ponuditi priložnost sprostitve, sprejetosti in povezanosti s sovrstniki. Po izkušnji z ukrepi med epidemijo, šolanjem na daljavo in samoosamo prav vsi potrebujejo počitnice, bolj kot kadarkoli. Še posebej otroci, ki jim je treba nameniti posebno pozornost,« razmere opisujejo v Rdečem križu Slovenije.

Pomoč tudi ob začetku šole
V 18. letu so v Tušu morskim počitnicam dodali še skrb za prvi šolski dan, saj bodo še 400 otrokom podarili šolske potrebščine, ki jim bodo olajšale septembrski vstop v novo šolsko leto: »Zares si želimo, da bomo z našo letošnjo akcijo navdih še komu. Prav je, da si v teh časih pomagamo in da nikoli ne pozabimo na naše najmlajše,« dodajajo v Tušu, kjer večino svojih družbeno odgovornih projektov že vrsto let namenjajo predvsem otrokom in mladostnikom. V 18 letih dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh so tako poletne počitnice polepšali že skoraj 9000 otrokom.