stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana

Slovenija v oranžnem, jug Nemčije v rdečem alarmu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.07.2016 06:40

Vremenoslovci na Agenciji za okolje so zaradi pričakovanega burnega vremena za Slovenijo razglasili oranžni alarm po vsej državi in sicer od 12.ure naprej. To pomeni, da moramo biti na vremensko dogajanje pripravljeni. Predvsem danes popoldne, zvečer in v noči na jutri so možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo.

Nevihte bodo že okoli 12.ure zajele precejšen del države, nazadnje bodo dosegle JV Slovenije, temperature pa se lahko spustijo pod 20 stopinj.

Vremenoslovci opozarjajo, da bodo Slovenijo zajele močne nevihte. Lokalno bodo močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. V opozorilu so zapisali, da toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare. V času neviht svetujejo, da počakamo na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščemo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujemo pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je lahko smrtno nevaren! Prav tako svetujejo, da se ne zadržujemo v bližini hudourniških vodotokov in da svojih vozil ne parkiramo pod drevesi.

Med tem so nemški vremenoslovci za danes objavili rdeč alarm za jug države. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Rdeč alarm pomeni, da je na širšem območju verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Vremenoslovci na jugu Nemčije zato svetujejo, da se prebivalci čim pogosteje seznanjajo s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno pa je potrebno upoštevati ukaze in priporočila, v skrajnem primeru je treba biti pripravljen na izredne ukrepe.

VREMENSKA NAPOVED ZA SLOVENIJO:
Zjutraj in dopoldne bo spremenljivo oblačno. Začele se bodo pojavljati krajevne plohe ali nevihte, ki bodo bolj verjetne v severni polovici Slovenije. Drugod bo več sonca. Popoldne se bodo krajevne padavine z nevihtami postopno razširile nad vso Slovenijo in se nadaljevale v noč na četrtek. Pihal bo jugozahodni veter, proti večeru pa se bo veter na severovzhodu države že obračal v severnik. Najvišje dnevne temperature bodo v severnih krajih od 22 do 26, drugod od 27 do 31 stopinj C. Jutri bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo bolj pogoste v južni polovici države. Predvsem na Primorskem bodo vmes tudi nevihte. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Proti večeru se bo na zahodu delno razjasnilo. Ohladilo se bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 17 do 20, na Primorskem do 25 stopinj C.

OPOZORILO:
Predvsem danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek so možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo. Ob tem so možni hitri porasti hudourniških vodotokov.

OBETI:
V petek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo ponekod nastale krajevne plohe. Pihal bo severovzhodnik. V soboto bo na vzhodu nekaj več oblačnosti, drugod bo prevladovalo sončno vreme.

VREMENSKA SLIKA
: Prek vzhodnih Alp in severnega Sredozemlja se pomika hladna fronta. Pred njo z jugozahodnikom k nam še priteka topel in vlažen ter nestabilen zrak.

NAPOVED ZA SOSEDNJE POKRAJINE: Danes bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki se bodo sprva pojavljale predvsem v Furlaniji in na avstrijskem Koroškem, popoldne in zvečer pa postopno zajele večino sosednjih pokrajin. Jutri bo sprva spremenljivo oblačno. Pojavljale se bodo občasne krajevne padavine, ob severnem Jadranu lahko tudi nevihte. Popoldne se bo od zahoda pričelo jasniti. Predvsem v krajih južno in vzhodno od nas bodo še možne krajevne plohe.