stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kočevje/Dolenjske Toplice

Predstavili vzdrževanje spominskega območja v Kočevskem rogu

Piše: STA

Čas objave:
13.11.2018 13:50

Družba Slovenski državni gozdovi, ki je letos prevzela vzdrževanje nepremičnin štirih kulturnih spomenikov državnega pomena v Kočevskem rogu z Bazo 20, je zanj do zdaj namenila dobrih 42.000 evrov. S tem je začela dolgoročni projekt ohranitve in promocije Baze 20, ki ga bo izvajala skupaj z Občino Dolenjske Toplice in Dolenjskim muzejem.

Iz upravljavca državnih gozdov so sporočili, da so za nujne naložbe v kompleks muzeja na prostem Baza 20 letos namenili nekaj več kot 42.000 evrov, medtem ko naj bi za njegovo vzdrževanje prihodnje leto namenili približno 60.000 evrov.

Vlada je sicer novembra lani sprejela sklep, da Slovenski državni gozdovi prevzamejo vzdrževanje nepremičnin štirih kulturnih spomenikov državnega pomena na območju Kočevskega roga oz. Baze 20, Bunkerja 44 in partizanskih bolnic Jelendol ter Zgornji Hrastnik. Pred tem je za tamkajšnja nujna vzdrževalna dela ob večletnem pomanjkanju denarja skrbelo ministrstvo za kulturo, dela pa so leta 2015 povsem zastala.

Družba je po vseh potrebnih usklajevanjih s sodelovanjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije opravila popis stanja barak in določila odstranitev neavtohtonih razpadajoče sanitarij ter prenovo stražarnice. To so nato aprila prenovili in se avgusta med drugim lotili še prenove barake "agitpropa" in ureditve njene okolice. Zaradi bližajoče se zime so načete strehe barak 20, 22 in 25 septembra zaščitili s polivinilom.

Na bolj strmem delu poti so uredili varovalne ograje. Novembra so uredili še dostopno pot za dovoz materiala in nujno posredovanje, med drugim so še posekali drevesa, ki so ogrožala zgradbe in obiskovalce, ter za lažjo prehodnost počistili podrast.



Po usmeritvah zavoda so za prihodnje leto napovedali celovito prenovo streh in zunanjih ovojev barak 20, 22 in 25, poleg nujnih posegov bodo na vseh štirih spomenikih popisali stanje, določili prednostne naloge in poskrbeli za zemljiško-knjižno ureditev kompleksa Baza 20. S topliško občino in novomeškim Dolenjskim muzejem nameravajo urediti tudi vprašanje tekočega vzdrževanja tega kulturnega spomenika.

V Slovenskih državnih gozdovih načrtujejo, da bi kasneje nadaljevali podobno kot prihodnje leto, kar po njihovem letno omogoča prenovo od pet do sedem objektov.

Dodali so, da se sočasno z vzdrževanjem prizadevajo za oživitev tega kulturnega spomenika, ki ga je pred desetletji letno obiskalo po več 10.000 obiskovalcev. "Baza 20 je namreč edini na tako skrit način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi med drugo svetovno vojno," so zapisali.

Po podatkih upravljavca državnih gozdov bo sicer ključno vlogo pri vsebinski prenovi Baze 20 poleg Dolenjskega muzeja imela topliška občina, ki želi v t. i. Lukovem domu urediti informacijski center in vstopno točko za Kočevski Rog. Ta je za vzpostavitev informacijskega centra Baza 20 že namenila 10.000 evrov, študenti arhitekture pa so na pobudo občine poleti izdelali idejno zasnovo za njegovo ureditev.