franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Slovesno odprli Julijino brv

Piše: R.K.

Čas objave:
17.10.2023 12:02

Mestna občina Novo mesto je 16. oktobra s slovesnostjo uradno obeležila odprtje novozgrajene brvi med Loko in Kandijo, ki so jo poimenovali Julijina brv. Brv se nahaja v bližini novomeškega bivališča Prešernove muze Julije Primic in je navezana na večnamensko pot ob Težki vodi ter mestno jedro povezuje z Regrčo vasjo, s Šmihelom in z Gotno vasjo. Gradnja 122 metrov dolge in več kot 4 metre široke brvi za pešce in kolesarje je potekala dve leti, naložbo v vrednosti 2,9 milijona evrov sta v višini 1,17 milijona evrov podprla Evropski kohezijski sklad in država, preostanek pa je zagotovila novomeška občina.

Kot je na slovesnosti povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, brv predstavlja še eno pomembno pridobitev za življenje ob reki Krki in tudi za širši novomeški prostor. »Nove povezave čez reko Krko so že nekaj časa ena izmed prioritet, ko gre za novomeško prostorsko načrtovanje in vesel sem, da ne ostajamo pri načrtovanju, ampak se letos že drugič srečujemo na odprtju tovrstnih objektov, za katere sem prepričan, da na novo osmišljajo naše vsakodnevne poti,« je še dodal novomeški župan.

Julijina brv z razglediščem na novomeški mestni predel Breg je povezana z devetimi segmenti jeklene konstrukcije in težka nekaj več kot 200 ton. Zasnovali so jo kot enovito potezo preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi rečne struge. Tudi ta most je s svojo ekipo sprojektiral eden največjih graditeljev mostov Marjan Pipenbaher, ki se je podpisal že pod Štukljevo brv v Irči vasi, v Novem mestu pa si prizadevajo, da se udejanjita tudi njegova projekta za mostova v sklopu tretje razvojne osi – v Ločni in Srebrničah.