volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Trebnje

Slovesnost na Medvedjeku

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
19.06.2016 08:28

Ob 25. obletnici spopada Teritorialne obrambe z jugoslovansko armado 28. junija 1991 na Medvedjeku pri Trebnjem, je danes potekala slovesnost. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.

Iz predsednikovega urada so sporočili, da je omenjena slovesnost ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik republike.

Na klancu pri Medvedjeku oz. na tedanji hitri cesti, imenovani Cesta bratstva in enotnosti, iz Novega mesta proti Ljubljani je 28. junija 1991 prišlo do odkritega spopada med jugoslovansko vojsko in slovensko Teritorialno obrambo.

Po neuspešnih pogajanjih zaradi blokirane ceste, je sledil napad na kolono jugoslovanske vojske, ki je prodrla iz hrvaškega Karlovca čez Gorjance do Medvedjeka. Ta je odgovorila z ognjem iz vsega orožja, hkrati pa je jugoslovansko vojno letalstvo s kasetnimi bombami napadlo položaje Teritorialne obrambe.


V spopadu je padel pripadnik 21. območnega štaba Teritorialne obrambe Franc Uršič, pod streli jugoslovanske vojske pa so obležali še gospodar bližnje kmetije Anton Kotar in šest voznikov na cesti blokiranih tovornjakov.

Žrtvam osamosvojitvenih bojev so pod vasjo Medvedjek oz. nad današnjo dolenjsko avtocesto postavili spomenik, zasnovan po zamisli novomeškega slikarja in grafika, ki je bil tudi med udeleženci spopada, Janka Orača.