stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Slovesnost ob obeležitvi prijateljstva in sodelovanja med občinami Wagna, Ronke in Metlika

Piše: R.K.

Čas objave:
13.09.2022 13:25

V petek, 9. septembra, in v soboto, 10. septembra, so v Metliki slovesno obeležili prijateljstvo in sodelovanje med občinami Wagna, Ronke in Metlika, ki ga zaradi epidemije niso mogli počastiti v zadnjih dveh letih. V letu 2020 je namreč minila 50. obletnica pobratenja z Občino Wagna.

Na svečani seji v Kulturnem domu Metlika so župani pobratenih občin – Peter Stradner, župan Občine Wagna, Mauro Benvenuto, župan Občine Ronke in Darko Zevnik, župan občine Metlika, podpisali listino o obnovitvi medsebojnega prijateljstva in sodelovanja.

S podpisom so se zavezali, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za medsebojno sodelovanje, izmenjavo izkušenj in dosežkov na vseh področjih družbenega življenja ter negovali dragoceno prijateljstvo. Prireditev je s čudovito zapetimi pesmimi v slovenskem, nemškem in italijanskem jeziku popestrila Tina Pezdirec, zaključila pa jo je uspešna in večkrat nagrajena vokalna skupina Lan z venčkom slovenskih ljudskih pesmi. Na harmoniki jih je spremljal Marjan Končar. Slovesnost je v nemški jezik tolmačila Alexandra Kočevar, v italijanščino pa kaplan Jakob Piletič.

V soboto zjutraj so si člani občinskih delegacij pobratenih občin v Galeriji Kambič ogledali razstavo Koupa – Belokranjska dediščina na sodoben način. Na Mestnem trgu so se nato udeležili Festivala pobratenja. Na trgu so nastopili Mestna godba Metlika in Metliška folklorna skupina Ivan Navratil. Dogajanje so popestrile »metliške igre brez meja«, ki so vsebovale pet iger, in sicer so župane posadili za mizo, da so igrali Človek ne jezi se, občinske ekipe pa so se pomerile v hitrostnem ruženju koruze, okušanju in prepoznavanju sorte grozdja (belo, rdeče in črno), v pobrateni košarki, brez katere ob Evropskem prvenstvu v košarki ne gre in v izdelavi in spuščanju papirnatih letal, kot poklon našemu letalu DC3 Dakota na Otoku in njegovi vlogi v zgodovini. Ekipa Občine Ronke si je priigrala tretje mesto. Zmago med izenačenima občinskima ekipama Občine Metlika in Občine Wagna je odločil met kocke. Na koncu se je metliška občinska ekipa morala zadovoljiti z nehvaležnim drugim mestom, zmaga pa je pripadla ekipi občine Wagna. Ker je občina Metlika ravno z občino Wagna praznovala častitljivi jubilej, so se vsi strinjali, da je primerno, da so jim prepustili zmago.

Po končanih igrah so gostitelji goste peljali še na kratek panoramski izlet po občini Metlika. Upokojeni profesor geografije in zgodovine ter turistični vodnik Anton Bezenšek je poskrbel za zanimive in izčrpne razlage naših steljnikov, soseske zidanice v Drašičih in vinorodnega okoliša, pomena letala DC3 Dakota v okviru reševanja in osvobajanja zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev v času NOB ter zelene lepotice, reke Kolpe.

Vsako prijateljstvo je potrebno negovati. Prijateljstvo z občino Wagna in Ronke so v Metliki ves čas negovali na različnih področjih, na kulturnem, športnem, najbolj pa na mladinskem področju. Dokaz, da so ga negovali dobro, je praznovanje te obletnice, saj le najbolj trdne in povezane strukture na našem svetu kljubujejo zobu časa. Dolgoletno prijateljstvo je med njimi spletlo tesne medsebojne vezi, ki so prerasle v iskrena, tudi osebna prijateljstva. Da pa bo njihova vez še naprej tako trdna, morajo poskrbeti, da se bodo njenega pomena zavedale tudi mlajše in prihodnje generacije.

Skupno sodelovanje, izmenjava izkušenj in dobrih praks, medsebojni preplet kultur in jezikov ter uresničevanje aktivnega državljanstva nam prinaša neprecenljivo bogastvo, hkrati pa prispeva h gradnji skupne evropske identitete. Uči nas sprejemanja drugačnosti, strpnosti in solidarnosti. Je še kaj bolj pomembnega, če želimo, da naše prihodnje generacije v Evropi živijo v miru?!