Janez Janša Svet24.si

Janša obkrožen z jastrebi in teoretiki zarote

prostitucija Svet24.si

S prodajanjem spolnih storitev je zaslužila hišo

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

Boštjan Bandelj Reporter.si

Bivši študent Roberta Goloba je eden ...

neymar Ekipa24.si

Brazilci v solzah zapuščajo Katar: Hrvati po ...

Nebo_Xmas_Rebeka-18_foto_Marko_Delbello_Ocepek Odkrito.si

Rebeka Dremelj: »Če le lahko, vedno pomagam, to ...

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Novice Novo mesto

Sneg uničil do 50.000 m3 drevja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2012 09:57

Po prvih ocenah je nedeljsko sneženje s snegolomom povzročilo največ škode v gozdovih Dolenjske, Notranjske ter na Posavskem in na Celjskem. Posekati bo potrebno najmanj 30.000 m3 drevja, zlasti listavcev. Grobe in prve ocene škode so za okrog pol milijona evrov.

Po prvih ocenah Zavoda za gozdove je nedeljsko sneženje s snegolomo povzročilo največ škode v gozdovih Dolenjske, Notranjske ter na Posavskem in na Celjskem območju na nadmorski višini 400-600 m, ponekod na Gorenjskem tudi do 800 m n.m. Zaradi poškodb bo treba posekati najmanj 30.000 m3 drevja, zlasti listavcev.

V večjem delu Slovenije je moker sneg v nižinah povil in polomil posamezna drevesa na gozdnih robovih, ob cestah in v mlajših gozdnih sestojih. Poškodovana so zlasti tanjša nestabilna drevesa listavcev z nesimetričnimi krošnjami, s katerih še ni odpadlo listje. Na debelejšem drevju so odlomljene posamezne veje.

Na najbolj prizadetih območjih na Dolenjskem, Notranjskem, na Posavskem in Celjskem območju ter ponekod na Gorenjskem je sneg poškodoval oz. prevrnil tudi posamično debelejše drevje listavcev, zlasti na razmočenih pobočnih legah.


Močno poškodovana in prevrnjena drevesa listavcev je priporočljivo posekati in spraviti les iz gozda, medtem ko je sanitarna sečnja poškodovanih iglavcev obvezna. Za izvedbo poseka so zadolženi lastniki gozdov po predhodnem svetovanju oz. v skladu s določili upravne odločbe Zavoda za gozdove Slovenije. Ker je posek polomljenih in prevrnjenih dreves zaradi napetosti v lesu izredno nevarno opravilo, priporočamo, da lastniki gozdov za izvedbo sanacijske sečnje najamejo usposobljene gozdne delavce.

Zaradi povitih in polomljenih dreves ter v višjih legah zaradi debelejše snežne odeje so posamezne gozdne ceste še neprevozne. Strokovni delavci Zavoda za gozdove Slovenije bodo takoj, ko bodo terenske razmere to dopuščale, v naslednjih dneh pregledali ogrožena območja in podali točnejšo oceno škode.

Andrej Držaj, Zavod za gozdove