stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Sodišče odpravilo vladno odločbo o prevladi druge javne koristi v zadevi HE Mokrice

Piše: STA

Čas objave:
03.11.2021 16:54

Upravno sodišče je odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave v postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno (HE) Mokrice. Zadevo je vrnilo v ponovni postopek, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je upravno sodišče zaznalo pomanjkljivosti pred izvedbo postopka prevlade javne koristi energetike oz. obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave. Meni namreč, da je bila neustrezna sočasna izvedba dveh postopkov, ki jih predvideva habitatna direktiva. Ministrstvo mora pomanjkljivost odpraviti.

V prvi vrsti je torej treba izvesti celoten postopek presoje vplivov na okolje, preden se pristopi k postopku prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave. Upravni organ mora za vse vrste in habitatne tipe Nature 2000 presojo izvesti natančno ter določiti vse omilitvene ukrepe za vsako vrsto in habitatni tip.

Šele ko upravni organ na podlagi presoje vplivov na okolje, posvetovanja z ministrstvi in organizacijami ter javnostjo določi, za katere vrste in v kakšni meri so smiselni omilitveni ukrepi, se sme pričeti s postopkom prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave za vrste, za katere je predhodne potrjeno, da ima poseg bistven vpliv.



Na ministrstvu za okolje in prostor so dodali, da so obnovljivi viri energije pomemben del ukrepov za zmanjšanje učinkov podnebnih sprememb. Postopke ministrstvo izvaja "vsebinsko natančno in učinkovito", so dodali.

Gradnja HE Mokrice zaradi negativnega učinka na določene živalske vrste ne more biti izvedena brez posebnega zakonskega postopka prevlade javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave. Vlada je to prevlado potrdila decembra lani. Ker je bila vladna odločba izpodbijana na sodišču, je upravno sodišče do pravnomočne odločitve zadržalo izdajo gradbenega dovoljenja za HE Mokrice.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je sredi oktobra pojasnjeval, da bi v primeru ugodne razsodbe upravnega sodišča zgodaj spomladi zaprosili za gradbeno dovoljenje, gradnjo HE Mokrice pa začeli v prvi polovici prihodnjega leta. Za kako dolgo bo sodba zavlekla projekt, na okoljskem ministrstvu niso navedli.