franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Sokol se je vrnil v Luknjo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.04.2016 12:28

Družinica Selec se je ponovno vrnila v svojo poletno rezidenco - B sektor plezališča Luknja. Mlad sokolji par si želi ustvariti družino in si je za to izbral novomeško plezališče.

Ker je plezališče Luknja v teh toplih dneh magnet za plezalce, pohodnike in tudi ostale obiskovalce, vas pozivamo, da v času gnezdenja Sokola Selca v plezališču ne izvajate posegov v naravo in ne vpijete ter tako pustite sokolu njegov mir do meseca junija.

Sokol selec

Sokol selec je srednje velik sokol s prišiljenimi perutnicami in kratkim repom, ki leti izjemno hitro in je v strmoglavem letu najhitrejše živobitje na Zemlji (najvišje izmerjene hitrosti presegajo 320 km/h). Leti z upognjenimi perutnicami in hitro zamahuje s krili, vmes pa kratkotrajno drsi skozi zrak. Najvišja hitrost v horizontalnem letu lahko preseže 200 km/h.

Selec zraste do 48 cm in ima razpon kril do 1 m. Samci so, kot pri veliko ujedah manjši od samic in tehtajo med 570 - 700 grami, samice pa lahko presežejo težo enega kilograma. Po zgornji strani telesa je sokol selec temno sive barve, ki se na mestih preliva v črno, po spodnji strani pa imajo rjavkaste proge na beli podlagi. Mladiči so po spodnji strani bolj enovito rjave barve, pa tudi po zgornji strani telesa prevladuje ta barvni odtenek. Barvne sheme se ločijo tudi glede na okolje v katerem prebivajo in niso vedno enake. Odrasle ptice imajo rumeno obrobljene temne oči, pa tudi kremplji, s katerimi zgrabi plen so živo rumene barve.

Gnezdi enkrat letno marca in aprila v gnezdu na drevesu ali v skalovju.