stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

"Sijemo že 40 let"

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
13.11.2021 13:13

Na Šolskem centru Novo mesto letos ponosno praznujejo že 40 let izobraževalnega programa elektrotehnike.

Septembra 1981 je srednješolski prag prestopila prva generacija elektrotehniških smeri. V novi program, ki ga je razpisala takrat Srednja šola tehniških usmeritev Boris Kidrič Novo mesto (SŠTU), se je vpisalo 94 dijakov. Zaradi uvedbe usmerjenega izobraževanja so se dijaki treh oddelkov skozi prvo leto prebijali na isti zahtevnostni ravni, v 2. letniku pa so izbirali, ali bodo nadaljevali šolanje v triletnem elektrikar elektronik ali štiriletnem programu elektrotehnik elektronik.

Šolsko leto 1981/82 je bilo prelomno, ne le zaradi uvedbe novega programa, temveč tudi zaradi pozitivnih družbenoekonomskih in gospodarskih posledic v regiji. Mladi so se šolali bližje domu, izboljšal se je dostop do izobrazbe, kar je vlivalo na razvoj obstoječih in novih podjetij.

V štiridesetih letih je elektro šolo v Novem mestu obiskovalo na tisoče dijakov in na desetine dijakinj, ki so svojo poklicno pot nadaljevali na različnih področjih. Večina je ostala v stroki, mnogi so izobraževanje nadaljevali in postali inženirji, magistri in doktorji elektrotehnike ali računalništva.

Nekateri so se prekvalificirali. Med bivšimi dijaki imamo pravnike, profesorje matematike, angleščine, ekonomiste, knjižničarje, tudi likovne umetnike in profesionalne glasbenike …

Šola ves čas raste. Sledili smo potrebam gospodarstva, zato niso imeli naši dijaki nikoli težav z vpisom in zaposlitvijo. Leta 1998 smo pod svojo streho dobili tehniško gimnazijo, pet let pozneje pa začeli izobraževati tehnike računalništva in nato še leta 2007 računalnikarje.

Vseh uspehov, ki so jih dijaki Šolskega centra Novo mesto dosegli, ne moremo našteti. Omenimo le nekaj najpomembnejših:
Dijaki elektro programa so zmagovali na državnih tekmovanjih iz znanja elektrotehnike, v katergoriji tehnikov in elektrikarjev, zmagali so na vseslovenskem tekmovanju »Mladi genialci«, na kvizu o energetiki, ki so se ga udeležile ekipe vseh slovenskih elektro šol in tehniških gimnazij. Projekt o energetski pismenosti organizira podjetje GEN energija, v partnerstvu s podjetjem Nuklearna elektrarna Krško.
V okviru projekta SiDROM so za projekt UNIBILL dobili zlato medaljo na olimpijadi GENIUS v Ameriki, na srečanju mladih raziskovalcev prvo nagrado za očala za slepe (2018), izdelali so vrsto merilnikov kvalitete zraka …

V okviru projektnih nalog za poklicno maturo nastane mnogo odličnih in uporabnih, tudi inovativnih izdelkov.
Zelo pomemben projekt je MULTIMEDIJA, to je skupina dijakov računalničarjev in elektotehnikov pod taktirko več mentorjev. Izvedli so odmevne prenose športnih tekmovanj za profesionalne TV postaje, kot na primer televizijski prenos evropskega prvenstva v raftingu v Tacnu) in Evropskega prvenstva v kajaku v Bovcu, že nekaj let prenašajo novomeškega polmaratona za Šport TV, prenašali so tudi podelitev Gazele, nagrade, namenjene hitro rastočim podjetjem za dolenjsko-posavsko regijo. V sodelovanju z dijaško skupnostjo in razredom dijakov elektotehnikov so posneli videospot za skupino Dan D. Njihov zadnji dosežek pa je celovečerni film Belo poletje, ki je doživel premiero konec oktobra.

Naši dijaki se udeležujejo številnih tekmovanj iz znanja in v športu dosegajo zavidljive rezultate na državni in mednarodni ravni.
Menda najstarejša žarnica na svetu deluje že več kot 100 let, vendar z bistveno zmanjšano močjo. Mi sijemo komaj 40 let, vendar s polno in vse večjo močjo.

Veseli bomo, če boste jubilej praznovali z nami. Vabimo vas, da si ogledate neposredni prenos slavnostne prireditve na ŠCTV kanalu https://tv.sc-nm.si/ , ki bo potekal v produkciji naše multimedijske ekipe.