stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Športno rekreacijski park Novo mesto bo podprt s sodobnimi digitalnimi rešitvami

Piše: R.K.

Čas objave:
20.01.2023 12:22

Mestna občina Novo mesto je minuli torek v Kulturnem centru Janeza Trdine izvedla srečanje z deležniki projekta Varcities, ki je usmerjen v razvoj inovativnih rešitev za zdravo življenje in dobro počutje v urbanih okoljih.

Cilj pilotnega projekta v Novem mestu je revitalizacija območja v Češči vasi z novimi rekreacijskimi površinami v naravi ter razvoj ponudbe in storitev zdravega življenja ter rekreacije za ranljive ciljne skupine. Varcities je projekt financiran s strani Evropske unije preko programa Obzorja 2020 – Raziskave in inovacije.

Vodja projekta Varcities Peter Geršič je izpostavil, da imamo na območju Češče vasi idealno okolje, ki omogoča preživljanje časa v naravi in izvajanje športnih aktivnosti na površinah, ki so obdane z zelenjem in gozdom, kar je velika prednost v primerjavi z ostalimi mesti in na kar smo lahko ponosni. Glavni namen Športno rekreacijskega parka v Češči vasi, ki bo vključeval motorični park, prostor za druženja in piknike, konjeniški center, večnamensko dvorano, pokriti bazen in kamp, je spodbujanje gibanja v naravi in zdravega načina življenja in ne zgolj tekmovalno usmerjena vadba.

Projekt Varcities ima močno digitalno komponento; informacijske tehnologije bodo podprle celotno delovanje parka. Objekti športno rekreacijskega parka bodo upravljani prek skupne platforme, ki bo vključevala sistem za upravljanje komunikacije z uporabniki parka ter zbirala in upravljala podatke, zbrane s senzorji interneta stvari, nameščenimi v parku. Senzorji za sledenje in zaznavanje gibanja obiskovalcev bodo omogočali pregled nad upravljanjem pretoka ljudi. Javni zasloni, nameščeni v parku, bodo v realnem času prikazovali podatke o klimatskih parametrih in kakovosti zraka v parku ter o programih in drugih aktivnostih, ki potekajo v parku. V izdelavi je centralna spletna stran s pregledom ponudbe, zasedenosti objektov in aktivnosti, ki potekajo v parku, s sistemom rezervacij za vse objekte in s platformo za upravljanje podatkov in obiskovalcev. Vsi klubi in društva, ki bodo v parku izvajali aktivnosti, bodo predstavljeni na spletni strani in bodo imeli možnost, da se uporabniki prek rezervacijskega sistema vključijo v njihov program. V pripravi je tudi digitalni dvojček, digitalna kopija centra, kjer bodo vedoželjni lahko s pomočjo avatarja raziskovali objekte v centru. Z GoNature igro za pametne telefone pa bodo obiskovalci spoznavali ponudbo in objekte športnega centra, zgodovino Novega mesta ter pridobili poučne informacije o Naturi 2000.

Na dogodku je bila predstavljena tudi Health & Wellbeing digitalna platforma, na kateri bo prikazan trend gibanja, ki je posledica raznovrstnih športnih aktivnosti v parku. Predstavljena so bila tudi očala za obogateno resničnost HoloLens, ki omogočajo, da v realnem času prikazujemo resnične prizore z informacijami in navideznimi predmeti in smo z njima v interakciji. Udeleženci so preizkusili uporabo očal in bili presenečeni nad možnostjo prepletanja resničnega in virtualnega sveta.