stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Krško

Sprejeli plovni režim na reki Savi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.04.2013 10:19

Krški svetniki so na včerajšnji seji omogočili prostorske pogoje za razširitev poslovne dejavnosti in sprejeli plovni režim na reki Savi.

Občinski svet je včeraj zasedal na 25. seji. Med najvidnejšimi sta bila potrditev investicijske dokumentacije za energetsko sanacijo Osnovne šole Koprivnica in določitev plovbnega režima na reki Savi na območju akumulacijskega bazena hidroelektrarne Krško, ki bo v veljavo stopil predvidoma meseca maja. Svetniki so s svojimi odločitvami včeraj omogočili tudi nekatere nove možnosti za razvoj poslovne dejavnosti.

Po zelo uspešni prijavi in nedavni odobritvi financiranja energetske sanacije treh osnovnih šol, se Občina Krško že prijavlja na nov, drugi javni razpis Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Vrednost sanacije šole OŠ Koprivnica je ocenjena na 394.000 evrov. Načrt predvideva ureditev ovoja stavbe vrtca in telovadnice, novo stavbno pohištvo, fasado in streho. Energetska sanacija OŠ Koprivnica je četrta v seriji obnov, ki sledijo. Prve tri; obnova OŠ Brestanica, OŠ Jurija Dalmatina in športna dvorana pri OŠ Leskovec se bodo obnavljale v letu 2014, OŠ Koprivnica, če bo Občina uspešna na javne razpisu, pa v letu 2015. Spomnimo, da je Občina Krško v zadnjih letih že izvedla nekaj investicij s tega področja, med njimi centralni vrtec Krško, enoto Pravljica, vrtec pri OŠ Raka ter celovito obnovo Osnovnih šol Raka in Leskovec vključno s prizidki.

Omogočili prostorske pogoje za razvoj poslovne dejavnosti
Ker v trenutno veljavnem prostorskem planu ni predpisana izdelava prostorsko izvedbenega dokumenta (OPPN) so svetniki tokrat posebej obravnavali sklep o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Center zelen rasti Berkana v Brezju pri Senušah. Da bi lokalna skupnost lahko omogočila umestitev objekta in dejavnosti, ki predvideva vzpostavitev t.i. izobraževalne kmetije, so svetniki sklep o začetku postopka sprejeli.
Svetniki so soglasno sprejeli tudi predlog o dopustni širitvi območja stavbnih zemljišč naselja Dobrava ob Krki, vezane na razvoj obstoječe proizvodnje dejavnosti na tem območju.
Župan mag. Miran Stanko sprejem obeh dokumentov ocenjuje kot zelo pozitivno odločitev, saj obe obetata tudi nova delovna mesta, ki jih zelo potrebujemo.

Določitev plovbnega režima na reki Savi

Svetniki so v nadaljevanju obravnavali odlok o določitvi plovbnega režima na reki Savi na območju akumulacijskega bazena HE Krško, ki obravnava območje od meje med občinama Sevnica in Krško do kamnoloma Gunte na levem bregu Save. Na ostalih delih celinske vode akumulacijskega bazena HE Krško odlok plovbo prepoveduje. Kot je pojasnila vodja oddelka za urejanje prostora in varstvo okolja Simona Lubšina je odlok rezultat usklajenih opredelitev, ki so bile podane na osnutek, ki so ga svetniki obravnavali oktobra lani.

V plovnem območju je plovba dovoljena tistim plovilom, ki nimajo motornega pogona, dovoljeni so torej čolni na vesla, jadrnice, rafti, športni veslaški čolni, jadralne deske, splavi in pedalini.
Plovba na plovbnem območju je v obdobju normalnih plovnih razmer dovoljena vse leto v dnevnem času, in sicer plovilom z največjo dolžino do 24 m, največjo širino 5,05 m in največjim ugrezom do 1,4 m. Naloge skrbnika plovbnega območja, ki obsega skrb za varnost plovbe na plovbnem območju, upravljanje s pristaniščema in vstopno izstopnima mestoma bo urejala izbirna lokalna gospodarska javna služba, ki bo urejena s postopkom koncesije. Občina bo na osnovi sprejetega odloka podala pobudo na pristojno ministrstvo za določitev plovbnega režima na reki Savi za vozila na motorni pogon.

Občinski svet pohvalil učinkovito delovanje Medobčinskega inšpektorata

Občinski svet se je seznanil tudi z letnim poročilom o delu Medobčinskega inšpektorata skupnega prekrškovnega organa občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica za leto 2012 in pohvalil njihovo dobro delovanje.

Martin Cerjak, vodja inšpektorata je poudaril, da so zaradi nedoslednosti, nepoznavanja prometne signalizacije ali prometnih pravil še vedno pogoste kršitve pri napačnem parkiranju sicer pa pri širokem področju nadzora, ki ga opravlja inšpektorat največjo težavo še vedno predstavljajo nelegalna, črna odlagališča odpadkov, saj je na območju občin nadzora evidentiranih nekaj sto takšnih odlagališč. Pričakovati je, da se bo s konstantnimi nadzori tudi na tem področju situacija izboljšala, je povedal Cerjak. Poudaril je tudi vzpostavljanje reda na področju oglaševanja, kjer mnogi izkoriščajo pomanjkljivo zakonodajo. Prekrškovni organ vodi postopke zlasti zoper oglaševalce, ki brez soglasij postavljajo reklamne panoje na občinskih zemljiščih ali v varovalnih pasovih občinskih cest, največji problem pa predstavlja oglaševanje ob državnih cestah, kjer medobčinski inšpektorat nima pristojnosti ukrepanja. Redarji so v preteklem letu ukrepali še zaradi urejanja preglednosti v križiščih zaradi ovir in razraščanja vegetacije in podobno, inšpekcijski postopki so se nanašali tudi na neurejenost parcel, odvajanje voda na javne površine in posegih nanje.

Svetniki so potrdili še letni izvedbeni program kulture Občine Krško za leto 2013, ki se uresničuje preko programov javnih zavodov, javnega sklada, javnih razpisov za financiranje društev, ki se ukvarjajo s kulturo in se jim preko pridobljenih sredstev sofinancira njihovo delovanje ter prijavljeni projekti. Sprejeti dokument pomeni konkretno razporeditev sredstev po posameznih dejavnostih glede na planirana sredstva v proračunu.

Občinski svet je sejo zaključil z imenovanjem Vlada Grahovca za predsednika Odbora za zaščito in reševanje.