pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Srečanje novomeške in karlovške potujoče knjižnice na Hrvaškem

Piše: R.K.

Čas objave:
12.10.2023 12:27

Potujoči knjižnici Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Mestne knjižnice »Ivan Goran Kovačić« Karlovec sta se predstavili na območju, kjer živijo tudi pripadniki slovenske narodnostne skupnosti na Hrvaškem.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Mestna knjižnica »Ivan Goran Kovačić« Karlovec sta pripravili enodnevno srečanje svojih potujočih knjižnic na območju, kjer živijo tudi pripadniki slovenske narodnostne skupnosti na Hrvaškem. Namen projekta je bil predstaviti svoje storitve in knjižnične zbirke, saj lahko prebivalci tega območja namreč do knjig v slovenskem jeziku večinoma dostopajo le preko novomeške potujoče knjižnice, ki vsak mesec obišče Žakanje in Kamanje, ali z obiskom Osrednje knjižnice za Slovence na Hrvaškem, ki deluje v okviru Mestne knjižnice »Ivan Goran Kovačić« Karlovec.

Srečanja se je udeležilo preko 300 osnovnošolskih otrok in vrtičkarjev z njihovimi učiteljicami in vzgojiteljicami. Prisluhnili so pravljicama v slovenskem in hrvaškem jeziku, sodelovali na ustvarjalnih delavnicah, vzdušje pa so popestrili še s plesom, petjem in igro. Obiskali so kraje Žakanje, Turanj in Grabrik. Povezali so se s tamkajšnjimi osnovnimi šolami in vrtci, saj je bil program v veliki meri namenjen prav tej ciljni skupini.

Vera Jaćimović, vodja Službe mreže krajevnih knjižnic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, je ob tej priložnosti povedala: »Veseli nas, da je tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu podprl projekt, s katerim prispevamo k utrjevanju in dviganju višje ravni znanja slovenskega jezika v zamejstvu in ki obenem podpira vključevanje mladih v dejavnosti s področja kulture oz. organizacije v zamejstvu.«