IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Srečanje romskih zvez v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.07.2016 15:48

Včeraj so se v Novem mestu na drugem rednem delovnem posvetu romske skupnosti sestale Zveza Romov Slovenije, Zveza Romov Preporod, Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella, Zveza Romov za Dolenjsko in Romska športna zveza Slovenije. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki romskih društev in občinski svetniki.

(FOTO: JAKA GASAR/ Dnevnik)

Ključne organizacije romske skupnosti, prisotni člani društev in romski svetniki so v pogovorih naslovili ključne izzive, ki jih zaradi pomanjkljivosti sistemske zaščite romske manjšine v praksi srečujejo posamezniki in cela območja z romskimi prebivalci. Zveze romske skupnosti so pričele obravnavati vsebinske teme in so sprejele sklepe s stališči in predlogi do oblasti.

Med drugim so sprejeli sklep, da se pripravi nabor problemov, s katerimi se srečujejo Romi in analiza stanja, na podlagi katere se izdela konkretne predloge glede pitne vode in infrastrukture.

Zveza Romov Slovenije, Zveza Romov Preporod, Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella, Zveza Romov za Dolenjsko in Romska športna zveza Slovenije Pušča, predstavniki romskih društev in romski svetniki oblastem Republike Slovenije predlagamo, da v roku enega leta pripravijo, sprejmejo in pričnejo izvajati postopke legalizacije nelegalnih romskih naselij, kjer je to objektivno mogoče. V primeru pasivnosti občinskih oblasti zahtevamo posredovanje države, ob vključevanju romske skupnosti. V procesu nastajanja, oblikovanja, implementacije in nadzora politik in programov, katerih cilj je izboljšanje bivanjskih razmer Romov, se obvezno vključuje romske zveze.

V preimeru Občine Krško in romskega naselja Loke, kjer je občinski svet Občine Krško sprejel OPN z namenom, da se na obstoječi lokaciji, kjer živi romska skupnost, izgradi stanovanjaka sosesaka, bomo budno spremljali postopek pridobivanja morebitnega gradbenega dovoljenja.

Zveza Romov Slovenije, Zveza Romov Preporod, Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella, Zveza Romov za Dolenjsko in Romska športna zveza Slovenije Pušča, predstavniki romskih društev in romski svetniki od oblasti Republike Slovenije pričakujemo in ji predlagamo, da država vsebinsko nadzoruje prijave občinskih oblasti na infrastrukturne razpise, tako da ne prihaja do zlorab. Izvršuje naj se nadzor in revizija projektov.


Sredstva iz teh razpisov naj dosegajo vrednost, ki zadostuje ugotovljenim potrebam ter se smejo porabljati izključno za dela oziroma vsebine v samih romskih naseljih oziroma okoljih, kjer živijo Romi.

Občine naj v sklopu svojih letnih programov pripravijo akcijski načrt za urejanje naselij in zagotovijo občinska sredstava. Na podlagi tega lahko pridobijo državna proračunska sredatva.

Romski svetniki se zadolžijo s strani romskih zvez, da spremljajo porabo namenskih sredstev v lokalni skupnosti.

Morda je najpomembnejši zaključek drugega srečanja solidarnost in skupni interes vseh romskih predstavnikov, ki so jasno izrazili potrebo, želje in zahteve, da država nemudoma uredi dostop do osnovne infrastrukture (voda, sanitarije, elektrika), zagotovi pričetek procesa legalizacije romskih naselij ter uredi primerno vsebino, financiranje in nadzor nad razpisi, ki so namenjeni izboljšanju infrastrukture v romskih naseljih. Glede tega so romske zveze izrazile legitimna pričakovanja za povečanje sredsev za infrastrukturo ter umestitev postavke v državni proračun.

Romske zveze so se tudi dogovorile, da se jeseni ponovno srečajo.