nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Stavka zdravnikov se zaostruje

Piše: STA

Čas objave:
22.01.2024 09:30

Po doslej neuspešnih pogajanjih vlade in zdravniškega sindikat Fides se zdravniška stavka nadaljuje tudi ta teden. Odslej bo potekala v zaostreni obliki, kar pa bo odvisno od vsakega posameznega zdravstvenega zavoda. Vlada in Fides naj bi sicer tudi danes sedla za pogajalsko mizo.

V SB Novo mesto so pojasnili, da je bilo zaradi stavke odpovedanih približno med 40 in 45 odstotkov nenujnih zdravstvenih storitev. Gre predvsem za ambulantne preglede, radiološko diagnostiko in program elektivnih operacij, so navedli in napovedali, da bodo odpovedane storitve prenaročene na prvi prosti termin. "Tako rekoč skoraj vsi zdravniki stavkajo, vendar izvajajo minimalni delovni proces v skladu s stavkovnimi smernicami," so poudarili.

Tudi v novomeški bolnišnici zaradi stavke beležijo povečane obremenitve na urgenci. Izrazito se je povečal priliv bolnikov v urgentni center, predvsem v enoto za bolezni. Časi obravnave pa so se podaljšali tako zaradi velikega priliva pacientov, kot tudi omejitve prostorskih kapacitet.

Na vprašanje, ali že imajo informacije glede zaostrovanja stavke, so pojasnili, da so se predstavniki Fidesa in vodstvo bolnišnice na to temo sestali in sklenili, da se glede zaostrovanja dokončno določi po seji glavnega stavkovnega odbora Fidesa. Ta se bo začel danes ob 18. uri.

Direktorica SB Brežice Anica Hribar je za pojasnila, da so doslej zaradi zdravniške stavke odpovedali 48 pregledov v specialističnih ambulantah in funkcionalni diagnostiki, pet malih kirurških posegov ter 22 operacij.

Na vprašanje, za katere zdravstvene storitve gre, je naštela okulistične preglede, kirurške preglede, ginekološke preglede, gastroskopije, ter obravnave v protibolečinski ambulanti. Med malimi posegi je izpostavila odstranitve kožnih sprememb in obravnave karpalnih kanalov, med operacijami pa med drugim endoproteze kolka, operacije kile in žil, artroskopske operacije, odstranitve osteosintetskega materiala in ginekološke operacije.

Pacienti, ki so jim termin odpovedali, novega termina niso prejeli. Po zaključku stavke bodo naročeni na prvi prosti termin, je napovedala.

Kljub stavki po njenih besedah delo normalno opravlja približno polovica od 37 specialistov - to število niso všteti tisti, ki so zaposleni za 20 odstotkov delovnega časa ali manj ali so na porodniškem dopustu. "Vsi stavko podpirajo, vendar zaradi narave dela, števila zaposlenih na oddelkih ter izpolnjevanja obveznosti glede pregledov vseh posebej ranljivih skupin (otroci, starejši od 65 let, urgentna dejavnost) v praksi ne morejo stavkati. V to skupino sodijo vsi zdravniki pediatri, radiologi, internisti in urgentni zdravniki," je pojasnila.

Zaradi obveščanja pacientov o odpadlih terminih imajo po besedah direktorice Hribar več dela vse odgovorne osebe za naročanje - bodisi medicinske sestre bodisi zdravstvena administracija, se pa v obveščanje vključujejo tudi zdravniki. Več dela je tudi iz razloga, ker pacienti, ki so naročeni za pregled na določen dan, pred pregledom preverjajo, ali ga bodo lahko opravili.
Na vprašanje, ali zaradi stavke beležijo večje obremenitve na urgenci, je odgovorila, da večje obremenitve zaznavajo vse dni predvsem na pediatrični urgenci. Sicer pa informacije sindikata o zaostritvi stavke še niso prejeli.