stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Strani kličeta po dialogu, nihče pa ne sliši

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.10.2016 14:27

Iz Mestne občine Novo mesto smo prejeli obvestilo o preprečitvi izvajanja obnove Narodnega doma in zapore Sokolske ulice. Po drugi strani pa tudi javni apel Sokolcev, ki javno kličejo h dialogu in skupni rešitvi.

V interesu objektivnosti obe izjavi objavljamo brez posegov v besedilo.

Javni apel Avtonomne cone Sokolc:
"LJUDJE, TOVARIŠICE, TOVARIŠI, PRIJATELJI! Mestna občina Novo mesto na čelu z županom Gregorjem Macedonijem še vedno popolnoma ignorira vse pozive Sokolske skupnosti po kompromisnem dogovoru. Kljub temu, da so izvajalci del včeraj sporočil, da danes ne bodo pričeli z delom, na občini po neuradnih podatkih poteka izredni sestanek na katerem za blokado želijo okriviti nas. Župana Gregorja Macedonija smo že dvakrat kontaktirali, prvič je sestanek zavrnil, na drug predlog pa še vedno nismo dobili odgovora, zato TUDI JAVNO OBJAVLJAMO NAŠ ZADNJI POZIV (DELI DALJE!):
Županu Novega mesta, Gregorju Macedoniju, glas Sokolske skupnosti:
Ko ste nastopili mandat leta 2014 smo vas, gospod, obiskali štirje tovariši z namenom, da se ohrani nivo komunikacije med Mestno občino Novo mesto in Avtonomno kulturno cono Sokolc, ki se že vrsto let udejanja v Narodnem domu. Namen našega obiska je bil tudi ugotoviti, ali nova administracija pozna dogovor, ki sta ga sklenila MO Novo mesto in društvo DKO, ki v prostorih skozi avtonomne in horizontalne principe delovanja izvaja umetniško, humanitarno in družbeno-koristno dejavnost. Takrat ste nam zagotovili, da dogovor sklenjen med pravnima osebama velja ter da podpirate delovanje ljudi v stavbi in hkrati zagotavljate nemoteno delovanje. Po sestanku smo si segli v roke in dejali, da bomo ohranjali stike in sodelovali.
Žal se je v zadnjih dneh izkazalo, da ne veljajo niti pisni dogovori, kaj šele ustna zagotovila in partnersko rokovanje. Ko smo izvedeli za obnovo strehe, smo glede našega delovanja v zgradbi povprašali tako arhitekta kot tudi vaš kabinet in večkrat nam je bilo zagotovljeno, da v stavbi lahko ostanemo, kljub sanaciji strehe. Ob zadnjem obisku na občini pa nam je bila z nasmeškom vročena kuverta, v kateri je bilo zgolj obvestilo o izselitvi - z drugimi besedami ukinitvi - avtonomne cone v treh dneh! Glede na podpisan dogovor, ustna zagotovila in vzpostavljene kanale komunikacije smo bili popolnoma šokirani, saj nismo pričakovali takšnega neposluha, nerazumevanja in popolne netolerance do alternativnega delovanja, ki je temu mestu dalo več kot nekatere vertikalne strukture, uradne organizacije, razpisi in nekatere postmodernistične prakse.
Vaša odločitev ima žal številne neljube posledice, zavoljo vaših kršitev zakona – že z menjavo ključavnice je npr. prišlo do motenja posesti -, moralnih načel in sklenjenih dogovorov. Ob tej priložnosti vam sporočamo, da bomo v skrajnem primeru s pomočjo tovarišev iz cele Slovenije in tudi drugih evropskih držav stavbo in idejo o avtonomiji in svobodi branili pred izpraznjenem, privatizacijo in uničenjem do zadnjega človeka in atoma moči.
Verjamemo pa, da je v najvišjem interesu obeh strani, da do neljubih dogodkov ne pride, zato vam še v drugo predlagamo, da se ponovno sestanemo in pridemo do kompromisnih rešitev, ki bodo omogočila tako obnovo strehe, pri kateri smo pripravljeni aktivno sodelovati kot tudi ohranitev evropske tradicije skvotov in avtonomnega delovanja do skupnega načrtovanja prihodnosti dejavnosti, aktivnosti in ustvarjanja v Narodnem domu. Naš namen ni rožljati s silo, saj smo v prvi vrsti ljudje, ki smo življenje posvetili pomoči drugim in ohranjanju skupnosti takoj znotraj Narodnega doma, kot tudi zunaj njegovih zidov. Ravno zaradi tega se zavedamo, da nasilne rešitve prinašajo zgolj uničenje in regresijo, česar si res ne želimo, zato tudi nasprotujemo poskusu nasilne in protipravne ukinitve avtonomije in svobode v Novem mestu.
Sokolska skupnost zato izraža pripravljenost za miroljuben dialog z Mestno občino Novo mesto in predlaga začetek pogovorov neposredno z vami in vašo administracijo v najkrajšem možnem času, po možnosti že ta ponedeljek, 3. Oktobra 2016.
Pozdrav,

Avtonomna kulturna cona Sokolc"

Iz Mestne občine Novo mesto pa smo prejeli naslednje obvestilo: 

"Danes je bila v skladu z načrtovano izvedbo projekta zamenjave strehe na občinskem objektu Narodni dom izvedena zapora Sokolske ulice, vendar se z deli ni pričelo, saj Mestni občini Novo mesto kot lastnici in investitorici ni uspelo zagotoviti pogojev, da bi lahko izvajalec začel postavljati gradbišče v skladu z varnostnimi zahtevami.
Mestna občina Novo mesto je konec avgusta 2016 uspešno pridobila sofinancerska sredstva iz virov Ministrstva za kulturo, s katerimi namerava izvesti prvo v nizu investicij s ciljem izboljšati stanje občinskega objekta Narodni dom (Sokolska ulica 3), in sicer zamenjavo strehe. Pri vzpostavitvi gradbišča v skladu z varnostnimi zahtevami je prišlo do ovir, saj stavba s strani uporabnikov kljub pozivu ni bila izpraznjena. Rok za zapustitev objekta je bil petek, 30. september 2016, zato je Mestna občina v soboto, 1. oktobra 2016, izvedla pregled stanja in zamenjavo ključavnice vhodnih vrat. Kasneje v soboto je lastnike izvajalec tehničnega varovanja občinske stavbe Narodnega doma po izvedeni intervenciji obvestil, da je vhod v stavbo onemogočen, saj so uporabniki zamenjano ključavnico onesposobili in pred vrata iz notranje strani postavili ovire, ki so onemogočale vstop in nemoteno zagotavljanje varnosti v stavbi.
Da lahko Mestna občina Novo mesto izvajalcu projekta v najkrajšem možnem času omogoči ustrezne pogoje za vzpostavitev gradbišča, bo uporabila pravna sredstva. Ob tem je sicer zaskrbljujoče dejstvo, da že z današnjim dnem v povezavi s projektom nastajajo določeni stroški, končni datum izvedbe projekta pa se zamika. Prav tako je v tem trenutku vprašljivo, ali bo investitorju uspelo pravočasno izvesti projekt. Pogoj Ministrstva za kulturo namreč je, da do 15. novembra 2016 investitor odda zahtevek za izplačilo upravičenih sofinancerskih sredstev.
V izogib nevšečnostim in zagotovitvi uspešne izvedbe sanacije novomeške črne točke pričakujemo tvorno sodelovanje vseh, ki želijo razvoj mesta. Vsa dejanja Mestne občine so usmerjena v cilj, da se ta za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim ustvarjalcem. O tem je Mestna občina Novo mesto skozi celo leto obveščala javnost. Glede na zagotovilo predstavnika ustvarjalcev iz Narodnega doma (povezava), da bodo njihove aktivnosti v samem objektu z začetkom prenove prenehale, na Mestni občini niso dvomili v popolno sodelovanje vseh akterjev v korist Narodnega doma in Novomeščanov. Ob vseh priložnostih komuniciranja med občino in uporabniki nihče od predstavnikov Mestne občine ni podal ne pisne ne ustne obljube ali zagotovila, da bo stavbo možno uporabljati med samo izvedbo načrtovanih investicij. Informacija uporabnikov, da je sklep o brezplačni uporabi prostorov Narodnega doma zadostno zagotovilo o sklenjenem najemniškem razmerju, ne drži. Postopek za brezplačno oddajo prostorov je po zakonskih določilih drugačen in se mora v vsakem primeru zaključiti z najmanj dvostransko pogodbo o najemu, ki je v uradnih evidencah Mestne občine Novo mesto ni moč najti. V tem primeru gre za enostranski sklep, za katerega po dosedanjih informacijah ni bilo ustrezne pravne podlage. Zato Mestna občina Novo mesto vse posameznike, ki zasedajo Narodni dom, ponovno poziva, da ga izpraznijo, saj s svojimi dejanji preprečujejo začetek obnove ter povzročajo škodo.
Mestna občina Novo mesto želi še enkrat poudariti, da izvedba projekta zamenjave strehe in vseh ostalih investicij, ki bodo omogočile številnim zainteresiranim kulturnim ustvarjalcem nove prostore za umetniško izražanje, povezovanje in delo, ne pomeni odrekanja podpore različnim kulturnim in ustvarjalnim skupinam. Sodelovanje med Mestno občino in ustvarjalci je vzpostavljeno in se kot uspešno kaže preko številnih skupnih projektov (npr. tudi Urbane galerije v mestnem jedru, ki so jih vzpostavili umetniki, delujoči v Narodnem domu na pobudo Mestne občine). "

Dogodke bomo še naprej spremljali tudi v programu Radia Krka.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni


Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni


Nejc iz Sokolca