duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Ribnica

Sum korupcije na občini Ribnica

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.02.2013 14:48

Že dalj časa skoraj vse gradbene posle tudi v manjšem znesku, za katere ni potreben razpis, s strani občine Ribnica pridobiva domače podjetje Tanko.d.o. Od leta 2001 pa do januarja leta 2012 bil njegov direktor Alojzij Levstek, sicer občinski svetnik in brat podžupana Vinka Levstka.

Zaradi te sorodstvene povezave oziroma sodelovanja in sklepanja poslov podjetja z občino, je komisija za preprečevanje korupcije junija lani ugotovila sum kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije na občini Ribnica. A kot je poudarila Andreja Škrabec, svetnica stranke Zares, je bila ta informacija na občini dolgo prikrita očem javnosti, kar je zanjo sprevrženo dejanje župana in občinske uprave.

Šele po zahtevku za posredovanje informacij javnega značaja je Škrabčeva pred dnevi dobila odgovor oziroma ugotovitve protikorupcijske komisije. Podjetje Tanko. d.o.o opravlja posle nizke gradnje in hidrogradnje ter trgovino na debelo. Škrabčeva je dejala, da pridobi okoli 60 odstotkov prihodkov iz proračuna občine Ribnica, in je po podatkih Suprevizorja tretji največji porabnik javnega denarja , takoj Vrtcem Ribnica in Komunalo . V desetih letih, od januarja 2003 pa do januarja 2013, je prejelo 6,9 milijona evrov občinskega denarja.

Komisija je ugotovila, da je občina junija 2010 do konca leta 2011 s podjetjem Tanko d.o.o. izpeljala vrsto poslov preko naročilnic, pogodb, aneksov in javnih naročil skupni vrednosti okoli 608.000 evrov. Škrabčeva je še dejala, da je pri sklepanju nekaterih drobnih poslov , ko vrednost z DDV ne preseže 40 tisoč evrov , šlo za vnaprej dogovorjena , in ne urgentna dela, katerimi je kasneje dodan aneks. Ta znesek namreč na pade v javna naročila, kar pomeni, da ni potreben javni razpis . V stranki Zares razmišljajo , da bi ribniški primer, sum koruptivnega dejanja, posredovali državni revizijski komisiji ali računskem sodišču.

Škrabčeva je hkrati ovrgla govorice, da naj bi šlo pri gradnji Vrtca Ribnica za tako imenovano mehkejšo različico suma korupcije. Vrtec namreč gradi podjetje Riko, njegov direktor je Andrejin svak Janez. Pri vsem tem , poudarja Škrabčeva, najbolj bode v oči to, ker so se o tem na občini zavili v molk, molči tudi ribniški poslanec v državnem zbiru Jože Tanko. Od njega , ki ima trasnaprenten vpogled v občinski proračun in porabo davkoplačevalskega denarja bi pričakoval najmanj to, da se oglasi in pojasni , kako , da je spregledal večletno ravnanja podžupana in župana, sicer strankarska občinska veljaka. Sicer podjetje Tanko d.o.o. , nekdanji direktor Alojzij Levstek je od januarja lani pomočnik direktorja, nemoteno posluje z občino Ribnica, tudi pri gradnji vrtca.

V morebitnem sklepanju poslov, tudi z zneskom, ki je nižji od 40 tisočakov, suma koruptivnega dejanja več ne more biti. Vinko Levstek je dejal, da ga ni bilo v nobeni komisiji, ki je izbirala izvajalca del, meni pa, da zaradi sorodstvenih razmerij ni prišlo do gospodarskega oškodovanja občine Ribnica, kar je mogoče, še vedno ugotoviti po dokumentaciji.