stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice NM

Suša pobrala desetino pridelka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.11.2012 10:31

Po napovedih naj bi bilo v kmetijstvu prihodnje leto za 144 milijonov evrov subvencij in približno 80 milijonov evrov okoljskih plačil.

V več panogah domačega kmetijstva je poletna suša povzročila več 10-odstotni izpad pridelka, zaradi česar bo letošnji rezultat slabši od lanskega, je ob robu 27. posveta kmetijske svetovalne službe ocenil resorni minister Franc Bogovič. Za prihodnje leto je napovedal 144 milijonov evrov subvencij in približno 80 milijonov evrov okoljskih plačil.

Kot je ob tradicionalnem posvetu Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki danes poteka v Novem mestu, minister za kmetijstvo in okolje Bogovič je povedal , da je ministrstvo letos nemoteno izvajalo ukrepe kmetijske politike, podobno pa na področju t. i. prvega stebra oz. subvencij in drugega stebra oz. programa razvoja podeželja načrtujejo za prihodnje leto. K omenjeni vsoti je treba prišteti se razpisna razvojna sredstva, je pristavil.

Iz navedenega zneska subvencij bodo do poletja v celoti izplačali subvencije za leto 2012, v okviru drugega stebra pa bo ministrstvo še letos oz. še novembra objavilo razpis za mlade prevzemnike kmetij.

Decembra bodo nato objavili več razpisov s področij posodabljanja kmetijskih gospodarstev, gozdarstva in namakanja, potem razpise, s katerimi skušajo spodbuditi povezovanje kmetij, raznolikost nekmetijskih dejavnosti in obnovo vasi.

Spomladi bodo vnovič objavili razpis za mlade prevzemnike, potem za posodabljanje kmetijskih gospodarstev, sheme kakovosti in dodajanje vrednosti kmetijskim proizvodom v gozdarstvu, s katerim želijo v povezavi z lesno-predelovalno industrijo spodbuditi gozdarski sektor, je pojasnil minister.

Za prihodnje leto pripravljajo še poseben ukrep povezovanja panog, s katerim bi iz integralnega proračuna v treh letih zagotovili 1,8 milijona evrov, njegova sredstva pa bodo namenjena vsem, ki se bodo povezali v panogah, kjer tovrstno sodelovanje šepa. V prašičereji, zelenjadarstvu, ekološkem kmetijstvu, hmeljarstvu in sadjarstvu, je naštel.

Po ministrovih besedah se je letošnja suša po panogah različno odrazila. Veliko škodo je utrpelo oljkarstvo, kjer pričakujejo približno polovični pridelek. Pri vinogradništvu so veliki izpadi - od petine do polovice - predvsem na Primorskem, manjši pridelek grozdja od običajne letine - 20 do 30 odstotkov - pa so zabeležili drugje po državi.

V sadjarstvu, ki ga je prizadela predvsem pozeba, je pridelek v povprečju manjši za dve petini, zaradi manjše pridelave krme pa je prišlo do izpadov tudi v živinoreji. Omenjeni izpadi so se posledično odrazili v manjši ponudbi, ki je povzročila zvišanje cen, zaradi teh pa bodo lahko proizvajalci nekaterih panog delno pokrili svoj primanjkljaj, je še povedal Bogovič.