mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

zmrzal, slana, hlad, mraz, listje, gozdna pot Svet24.si

Na zadnji dan meteorološke jeseni zimske ...

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

Tara Zupančič Odkrito.si

Tara Zupančič - raznežila sledilce

doncic dallas 1 Ekipa24.si

Joj, kako boli! Neverjetno, kaj se dogaja Dallasu,...

Novice Ljubljana

Svetina: Pri uresničevanju pravic Romov ključno sodelovanje

Piše: STA

Čas objave:
27.05.2021 20:31

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes na mednarodnem forumu o inkluziji Romov predstavil težave, s katerimi se srečujejo Romi v Sloveniji pri uresničevanju svojih pravic, in vpliv neukrepanja odgovornih skupnosti, v kateri živijo tudi Romi. Pri reševanju romske problematike je ključno sodelovanje države, lokalnih skupnosti in Romov, meni.

Varuh človekovih pravic Svetina je poudaril, da naj bi v Sloveniji živelo okrog 12.000 Romov. To je mogoče razbrati iz raziskave Inštituta za socialno varstvo, saj slovenske institucije po veljavni zakonodaji ne smejo voditi evidence o številu oseb na podlagi etnične pripadnosti, so zapisali pri varuhu.

Slovenska ustava zagotavlja Romom enakopravnost z ostalimi državljani, dejansko pa so iz družbe odrinjeni in izključeni, je dejal. Kot je dodal, da so ta pogosto marginalizirana etična manjšina srečuje s šibko izobrazbeno ravnjo in visoko brezposelnostjo ter slabimi bivalnimi razmerami. "S tem so čedalje bolj potisnjeni na rob, zato naša institucija državo pogosto opozarja na že desetletja trajajoče nerešene težave," je opozoril na forumu v organizaciji ukrajinske parlamentarne komisarke za človekove pravice Liudmyle Denisove.

Po mnenju varuha se v nekaterih romskih naseljih po Sloveniji Romi še vedno srečujejo z vse prej kot primernimi bivanjskimi razmerami za dostojno življenje. Posebej je izpostavil pomen dostopa do pitne vode med epidemijo, saj je od posameznikov, ki nimajo zagotovljenega dostopa, kot pravi, težko pričakovati, da bodo zadovoljivo sledili higienskim priporočilom za zajezitev epidemije. Odgovorne je zato večkrat pozval, naj vendarle najdejo ustrezne rešitve.V zadnjem letu je pogosto opozarjal tudi na velike razlike, ki se kažejo pri šolanju otrok. Kot je povedal, so od ravnateljev osnovnih šol z romskimi otroki dobili informacije, da je šolanje teh otrok v primerjavi z vrstniki oteženo, saj nekateri nimajo dostopa do elektrike, računalnikov, interneta, nekateri pa nimajo niti osnovnih pogojev, kot so miza, stol in material za delo.

"Njihovi starši ne znajo brati, ne razumejo jezika. Zato sem predstavnike oblasti in učitelje pozval, naj bodo pozorni na različne razmere, v katerih živijo učenci, in poskrbijo, da zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ne bi bili še bolj prikrajšani," je dejal. Kot izjemno pomembno pomoč in vezni člen med šolo, vrtcem in romsko skupnostjo je izpostavil tudi romske pomočnike.

Varuh ocenjuje, da pri reševanju romske problematike v Sloveniji ni prepotrebnega napredka. Za izboljšanje stanja je po njegovem mnenju ključno sodelovanje države, lokalnih skupnosti in predstavnikov romske skupnosti. Le tako bo dolgoročno po njegovem prepričanju možno doseči napredek, izboljšanje stanja ter zmanjšanje kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin te skupnosti.