stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Svetovni dan boja proti raku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.02.2016 13:19

Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto in Alumni klub njenih diplomantov sta organizirala okroglo mizo z naslovom »Celostna obravnava pacienta – kako jo doživljajo onkološki bolniki«.

Onkološki pacient poleg medicinske obravnave potrebuje tudi podporo s psihičnega, socialnega in duhovnega vidika. Taka celostna obravnava temelji na aktivnem in partnerskem vključevanju pacienta in njegovih svojcev oziroma drugih zanj pomembnih v procesu zdravljenja. »Zdravstvena oskrba onkoloških bolnikov je dobra, manjka pa psihološka podpora, prehranska podpora in več povezovanja med zdravstvom in nevladnimi organizacijami«, je dejala Kristina Modic, bivša bolnica in predsednica združenja bolnikov z levkemijo in limfomom.

Bivši bolniki, zdravstveni delavci, predstavniki društev in združenj onkoloških bolnikov so govorili o tem, kako onkološki bolniki doživljajo zdravstveno obravnavo in kako lahko društva onkoloških bolnikov in zdravstveni delavci pripomorejo k uspešnemu zdravljenju in rehabilitaciji. Patronažna sestra Darja Brudar se na terenu srečuje z onkološkimi bolniki v času zdravljenja in rehabilitacije in poudarja »patronažne medicinske sestre imamo največ stikov z bolniki po odpustu iz bolnišnice. Pri delu sodelujemo z osebnimi zdravniki in onkologi pa tudi z nevladnimi organizacijami, vendar bi na tem področju morali okrepiti sodelovanje, da bi bolnikom znali predlagali, kje bodo dobili ustrezno pomoč in podporo«.

Okrogla miza je bila namenjena predvsem obeleženju svetovnega dneva boja proti raku (4. februar) pa tudi svetovnega dneva bolnikov (11. februar).


Gostje okrogle mize so bili Darja Brudar, patronažna medicinska sestra ZD Novo mesto, Kristina Modic, predsednica Slovenskega združenja za bolnike z leukemijo in limfomom, Ivka Glas, predsednica Združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke EuropaColon Slovenija, Vera Dvoršak, predstavnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, prostovoljka in koordinatorka skupine za samopomoč Novo mesto, Stanka Vukšinič, bivša onkološka bolnica, Vesna Zupančič, predavateljica zdravstvene nege.

DekanjaFakultete za zdravstvene vede Novo mesto Nevenka Kregar Velikonja je poudarila, da taki dogodki prispevajo k temu, da študenti Fakultete za zdravstvene vede in širša javnost spoznajo specifične potrebe onkoloških bolnikov in se razvijajo v zdravstvene delavce s pravo mero empatije.
Vera Dvoršak, predstavnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, prostovoljka in koordinatorka skupine za samopomoč Novo mesto je povzela: ˝Zdravstveni delavci ste pomemben most med bolnikom in zdravnikom; če ravnate tako, kot da je bolnik vaša mama ali oče, s tem odnosom naredite največ, to za bolnike največ šteje˝