pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brežice

»Tečem, da pomagam« v Brežicah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.05.2016 08:30

Lions klub Brežice se že 4. leto zapored pridružuje vseslovenski akciji »Tečem, da pomagam«.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena 4-letni Evi in 16-letnemu Domnu. Dobrodelni tek bo danes ob 9.30 v Termah Čatež.  Zbirno mesto bo na ploščadi nasproti Slaščičarne Urška.

Prijavnina:
odrasli: 7 €
otroci: 3 €

Teku se bodo pridružili tudi ambasadorji teka Nuša Derenda, Rok Kerin, Leda Krošelj, Nika Glojnarič in Nuška Drašček.

Donirate lahko tudi z nakazilom na poslovni račun Lions kluba Brežice: SI56 0237 3025 9652 634.

Zbiranje prijav:
pri Nataši Mihajlović, 041 662 432, sportno.drustvo@terme-catez.si

Rok prijave: NA DAN DOGODKA do 10.00 ure

Program prireditve:
9.30 – 10.00 zbiranje udeležencev
10.00 - 10.30 otroški tek in tek z zavezanimi očmi

10.15 - 11.30 tek na 3 km in tek na 10 km
10.00 - prireditev z zabavnim programom

Lions Distrikt 129 Slovenija
"Udeležite se Tečem, da pomagam kot posameznik, družina, društvo, delovni kolektiv, razred, šola, prijateljska klapa, pomembno je da bomo skupaj.Na zanimiv način bomo tudi tokrat ozaveščali javnost o težavah slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih. Omogočili bomo udeležencem, da bodo za nekaj trenutkov sami občutili kako je biti slep in kako je biti gluh. Dobra misel rodi dobro dejanje, zato bomo povabili vse udeležence, naj se vsi hkrati za nekaj trenutkov predamo samo dobrim mislim. Prepričani smo, da bomo s tem spodbudili mnogo ljudi, da bodo želeli tudi sami storili kaj dobrega za sočloveka, ki potrebuje pomoč."


Domen in njegove potrebe

Domen je popolnoma nepokreten. Po operaciji hrbtenice je nenehno v ležečem položaju. Vedno bolj izrazita mišična krčenja ne omogočajo več postavitve telesa v sedeči ali pol-sedeči položaj (npr. v voziček), zato tudi prevozi v osebnem avtu niso več mogoči. Za omilitev posledic gibalne nezmožnosti in boljšega počutja bi potreboval redno fizikalno terapijo na domu. Zaradi njegovega izjemno zahtevnega zdravstvenega stanja, takšno terapijo lahko izvaja le strokovno usposobljena oseba. Ker naš zdravstveni sistem tovrstne rehabilitacije ne omogoča, pride v poštev le njena samoplačniška izvedba. Ta je zaradi pomanjkanja strokovnega kadra in visokih stroškov popolnoma nedosegljiva. Tudi zagotovitev varstva in nege na domu, v času odsotnosti matere zaradi njenih delovnih obveznosti, je zaenkrat neuresničljiva. Delno pokrivanje stroškov, ki ga za takšno obliko
pomoči lahko zagotovi Center za socialno delo, ne bi zadostovalo za potreben vsaj 5-urni dnevni obseg te pomoči. Navedenim težavam Domnova družinica zaenkrat kljubuje ob podpori in pomoči sorodnikov, znancev in prijateljev. Oskrba Domna v Zdravstveno varstvenem zavodu je za njo še vedno težko sprejemljiva, ker dnevni stiki, zaradi oddaljenosti primerne ustanove, ne bi bili mogoči. Ker so napovedi glede Domnovega preživetja še vedno zelo nespodbudni, ga njegovi najbližji želijo ohraniti v svoji bližini. Prebivanje v domačem
okolju in bližina svojcev je ena izmed redkih prijetnih okoliščin, ki jih je sposoben razumeti, doživeti in občutiti. Da je doma srečen, izraža s svojim očarljivim nasmeškom, ki se mu prikaže na obrazu vedno kadar se tja vrne iz bolnišnice in kadar se mu približa ali ga ogovori kdo izmed družinskih članov. Tega zadovoljstva mu ne bi želeli odreči.

Eva in njene potrebe

Eva Zorko je deklica stara štiri leta, ki se je rodila z levostransko heilognatopalatoshizo, kar pomeni
popolni levostranski razcep trdega in mehkega neba ter ustnice. Evi so pri starosti pol leta ustnico združili, pri enem letu pa so ji zaprli mehko nebo. Operacija trdela dela neba, je bila pri njeni starosti dveh let in pol, ločili so ji ustno in nosno votlino, do tedaj pa je to bila ena velika odprtina. Ker je bilo nebo odprto ji je med hranjenjem uhajala hrana skozi nosno odprtino. Pri genetski preiskavi se je pokazala delecija 11 kromosoma, kar se kaže v razvojnem zaostanku, prisoten je pomanjšan mišični tonus pri 16 mesecih je osvojila sedenje, s pomočjo višjih ortoz (iz Soče) se je pričela gibati pri dobrih dveh letih in pol, sedaj tehta 11 kg, hranjenje je še vedno zelo zahtevno in dolgotrajno. Prisotna je tudi razvojna nepravilnost oči, mikroftalmija - njena očesa se že v maternici nista popolno in pravilno razvila, saj sta skoraj pol manjša, ter koloboma uvee - zenici sta v obliki solzice in se izlivata v beločnico. Ima nizko vidno polje ter zelo zmanjšano zaradi težke slabovidnosti. Prisoten je tudi nistagmus, kar pomeni, da ji oba očesa begata. Vid pa je trenutno tudi največja težava.

Pogovor s članico Lions kluba Brežice in vodjo projekta Natašo Mihajlović