stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Teden splošnih knjižnic tudi v Krškem

Piše: R.K.

Čas objave:
16.11.2022 10:17

Knjižnice po vsej Sloveniji ta teden praznujejo Teden splošnih knjižnic. V prihajajočih dneh se bodo tudi v Valvasorjevi knjižnici Krško zvrstili različnih dogodki, s katerimi želijo nagovoriti vse prebivalce v lokalni skupnosti.

V krški Valvasorjevi knjižnici se bodo ta teden tako zvrstili različnih dogodki, in sicer literarna srečanja, lutkovne predstave in vodeni ogledi knjižnice, v Tednu splošnih knjižnic pa nudijo tudi brezplačni prvi vpis v knjižnico.

V Sloveniji so knjižnice dostopne v vseh okoljih, svoje poslanstvo izvajajo v 274 krajevnih enotah in s 13 bibliobusi, ki izvajajo knjižnično dejavnost na 806 postajališčih. Vse enote so skupaj odprte 294.767 ur, kar pomeni 8,4 minute na prebivalca RS oziroma na potencialnega uporabnika knjižnice. Vsako uro odprtosti v prostore splošne knjižnice vstopi v povprečju 22 uporabnikov.

Splošne knjižnice so s tako razvejano knjižnično mrežo najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Prisotnost knjižnic in knjižničarjev v domačih okoljih prebivalcev je med njimi ustvarilo zaupanje, ki ga uporabniki izkazujejo z redno uporabo storitev knjižnic in z naklonjenostjo do dela knjižničarjev.

Splošne knjižnice imajo pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, zato povabilo »Izvolite v knjižnico in izberite naše dejavnosti!« velja prav za vsakogar. Tistim, ki delate šele prve korake na področju branja in pismenosti, knjižničarji posvečajo prav posebno pozornost. Vedoželjnim pomagajo in jih spodbujajo pri ustvarjalnosti, vsem prebivalcem omogočajo uporabo sodobnih tehnologij, pomagajo pri iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, omogočajo vseživljenjsko učenje in pridobivanje znanja. Za lokalno okolje raziskujejo in varujejo kulturno dediščino ter spoznavajo prebivalce z različnimi avtorji knjižnih del, ki jih povabijo v svojo sredino.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 18.11.2022, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic v Krškem. Na ta dan bodo podeljene nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za tiste knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si. Nagrajence in njihove projekte bodo na ta dan podrobneje predstavili na dogodku, objavljenem na spletni strani https://www.knjiznice.si/.