jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rtv carl foto MJP Svet24.si

Eugenija Carl se je zahvalila Vidi za pomoč

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Novice Novo mesto

Terensko cepljenje uspešno tudi v Brezju

Piše: R.K.

Čas objave:
22.07.2021 11:16

"Cepil sem se, da poskrbim za svoje zdravje in za zdravje drugih, da grem lahko lažje čez mejo in da smo v sistemu, pa da drugi vidijo, da se tudi »Brajdiči« cepimo in skrbimo za druge," je včeraj po tem, ko je prejel cepivo proti covid-19, povedal Dalibor Brajdič iz Brezja.

Na pobudo romskega društva Romani Union iz Murske Sobote in Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki v tem romskem naselju poleg Jedinščice vodi dnevni center za otroke, so v prostorih centra včeraj izvedli zdravstvene delavnice, in sicer v okviru projekta Ministrstva za zdravje Krepitev zdravja romske skupnosti v Sloveniji s poudarkom na ženskah, otrocih in starejših.

terensko-cepljenje-uspešno-tudi-v-brezju
Terensko cepljenje uspešno tudi v Brezju
DRPD NM

Okoli 45 staršev se je udeležilo zdravstvene delavnice, na kateri so jim povedali, kako izboljšati lastno zdravje, se zdravo gibati in prehranjevati, kako poskrbeti za higieno in s tem zmanjšati tveganja za razne bolezni, ženske in mladostnice spodbujali za obisk ginekologa, se pogovorili o izboljšanju življenjskega sloga (zmanjšanje kajenja, pitja alkohola ipd.), jim merili krvni tlak... Namen delavnic je bil, da romski skupnosti približajo storitve zdravstvenega varstva ter povečajo njihovo ozaveščenost v zvezi z zdravjem, s poudarkom na zdravju žensk, otrok in starejših.

terensko-cepljenje-uspešno-tudi-v-brezju
Terensko cepljenje uspešno tudi v Brezju
DRPD NM

Dotaknili so se tudi epidemije covid-19 in jih podučili o ukrepih za preprečevanje širjenja okužbe in pomembnosti cepljenja. "Staršem in sorodnikom naših uporabnikov, tj. otrok, so omogočili tudi prostovoljno cepljenje, ki ga je izvedla mobilna cepilna enota Zdravstvenega doma Novo mesto," je ob tem povedala vodja DRPD-jevega Dnevnega centra za otroke Brezje Mojca Vegelj.

terensko-cepljenje-uspešno-tudi-v-brezju
Terensko cepljenje uspešno tudi v Brezju
DRPD NM

Včeraj se je tako cepilo osem oseb, od tega ena z drugim odmerkom cepiva Pfizer-BioNTech in ostali s cepivom Janssen. Še osem ljudi je izrazilo zanimanje za cepljenje, a se morajo iz zdravstvenih razlogov o ustreznem cepivu najprej posvetovati z osebnim zdravnikom. "Danes sem dobila drugi odmerek in sem zelo zadovoljna, saj mi je lažje tako, da so prišli k nam v naselje, ker nimam lastnega prevoza," je povedala Alenka Stojanović. Dora Brajdič je rekla, da je z veseljem prisluhnila pojasnilom zdravstvenih delavcev glede cepljenja in da se bo po pogovoru s svojim zdravnikom zagotovo odločila za to, saj želi zaščiti sebe in druge. Kot omenjeno, se je zdravstvene delavnice za odrasle udeležilo 45 staršev, za mlajše pa 50 otrok.