franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Žužemberk

Trški dnevi vabijo v Žužemberk

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.07.2015 05:37

Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. juliju, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev in organizacij, bodo Trški dnevi ta vikend na vrhuncu.

Trški dnevi so največja in najodmevnejša kulturno–rekreativno-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost je s pestrim programom začela že pretekli teden, zaključili pa se bodo v ponedeljek.

V bogatem programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki, vključena pa so tudi skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

Program:

- 10. julij: v žužemberški farni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo 20-letnica blagoslovitve farne cerkve s sveto mašo, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan, sledi predstavitev knjige Spominov Karla Gnodovca, v gradu sledi uradna otvoritev Trških dni z otvoritvijo razstave likovnih del društva Mavrica iz Novega mesta s slavnostno gostjo ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, pod zvezdami pa bo na grajskem dvorišču potekala zabava s Party Boys.
- 11. julij: v Žužemberku start že 6. suhokranjskega kolesarskega maratona za rekreativce po krajši 35 km in daljši 52 km progi, sledi otvoritev razstave ročnih del, na Grajskem trgu 26 bodo potekale preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, sledi otvoritev kanalskega sistema Trške njive. V popoldanskem času bo pri gradu otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo turističnih društev Dolenjske, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev in nastop Mirnopeških harmonikarjev. Sledi predstavitev avtomobilov starodobnikov in njihova promocijska vožnja, v gradu pa bo potekala 20-letnica dela Žužemberških rogistov. Pri gasilskem domu bo sledila tradicionalna Suhokranjska noč s pravo gasilsko veselico z ansamblom Petra Finka.
- 12. julij: v žužemberškem gradu sledi daleč naokoli poznan Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši v farno cerkev, kjer bo tudi Farno žegnanje, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, plesi, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške.
Ob 21. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost s kulturnim programom ob prazniku občine z nagovorom župana Franca Škufce in slavnostnega govornika predsednika Državnega sveta Mitje Brvarja ter s podelitvijo priznanj. Po slovesnosti in slavnosti seji občinskega sveta sledi koncert že legende slovenske glasbe VLADA KRESLINA .
Trški dnevi se zaključijo v Žužemberku v ponedeljek, 13. julija, KO pri spomeniku NOB na Cviblju poteka slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov, ter v gradu, ko se s spominsko uro počasti spomin na obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku, z nagovorom častne gostje, filmske igralke Zvezdane Mlakar.