stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana/NM

Tudi Karitasu primanjkuje mask, razkužil in prostovoljcev

Piše: Karitas

Čas objave:
23.03.2020 18:02

Na Slovenski karitas je bila danes druga video konferenca predstavnikov Slovenske in škofijskih karitas iz Ljubljane, Maribora, Kopra, Nove Gorice, Celja, Murske Sobote in Novega mesta.

Poročali so, da pri rednem razdeljevanju hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim nimajo težav. Razdeljevanje od prejšnjega tedna poteka po prilagojenem protokolu v času epidemije.

Skladišča so primerno založena. Pomoč gospodinjstvom, ki so huje materialno ogrožena, dopolnjujejo tudi z drugimi nujnimi artikli. Redne obiske starejših na domu in v domovih so začasno ukinili, še vedno pa za nujne primere v Celju in v Novem mestu izposojajo bolniške in invalidske pripomočke.

V prejšnjem tednu je bilo le manjše število izrednih primerov materialne pomoči starejšim in ranljivim, ki so bili neposredno povezani z razglašenimi ukrepi ob epidemiji. Tovrstno pomoč so koordinirali občinski štabi Civilne zaščite oziroma občine.

Vsi socialno varstveni programi Karitas delujejo po navodilih resornega ministrstva. Vsi programi, kot so npr. dnevni centri, centri za mlade, ljudske kuhinje in podobni, so od prejšnjega tedna zaprti. Izvajajo pa oskrbo v ustanovah z namestitvijo v materinskih domovih, varnih hišah in skupnostih za zdravljenje odvisnih. Za brezdomce so organizirani hladni obroki. V zavetiščih je gibanje brezdomcev omejeno. Kot vsem službam tudi na Karitas še vedno primanjkuje osnovnih zaščitnih sredstev, predvsem razkužil in mask. Trenutno je največja notranja stiska zaradi negotovosti, ki pa se tudi postopno umirja. Ljudje, ki so socialno ogroženi, duševno ranljivi in osamljeni, so najbolj prizadeti. V novih razmerah se ne znajdejo. Prostovoljci Karitasa po vsej državi jih skušajo pri tem pomiriti in jim zagotoviti, da lahko vedno prejmejo hrano in drugo najnujnejše, če to potrebujejo.

V nekaterih škofijskih Karitas; v Celju, na Primorskem in v Ljubljani so za svoje uporabnike odprli tudi posebne številke, kamor jih lahko vedno pokličejo. Številke so objavljene na TUKAJ. V sklopu Young Karitas v projektu »Naš kraj, naše srce« Karitas še naprej išče mlade prostovoljce, ki se lahko vpišejo v bazo. Do zdaj se jih je javilo več kot 280. Nekateri že pomagajo pri rednem razdeljevanju pomoči Karitas v svojem kraju, drugi pa bodo aktivirani, če bo to potrebno za izredne primere v povezavi z epidemijo. Povabilo mladim k vpisu v bazo prostovoljcev za sodelovanje pri oskrbi ranljivih skupin v času pandemije je na voljo TUKAJ