IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Brežice, Krško

Univerza v Mariboru z razvojno iniciativo v Posavje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.07.2016 13:28

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar je danes podpisal Sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja z Občino Krško in z Občino Brežice.

Tako želijo s pozitivnim zgledom ustvariti okolje, ki bo z razvojem, ustvarjanjem in prenašanjem ključnih znanj pripomoglo h kakovostnemu, uravnoteženemu gospodarskemu, trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju obeh občin, Univerze v Mariboru in Republike Slovenije. Univerza v Mariboru tako s svojim znanjem, raziskavami in strokovnostjo postaja osrednji prostor povezovanja z gospodarstvom in identificiranimi realnimi razvojnimi potrebami iz lokalnih skupnosti.

»Univerza v Mariboru je prevzela razvojno iniciativo v Vzhodni kohezijski regiji. Z doslej izvedenimi razvojnimi aktivnosti, smo skupaj z našimi razvojnimi deležniki, med katere danes formalno vstopata tudi Občina Krško in Občina Brežice, ustvarili velik razvojni potencial. A le tega je potrebno vseskozi nadgrajevati. Za učinkovito pridobivanje evropskih razvojnih sredstev je ključno, da se čimprej zagotovi ustrezne vire, s katerimi se bodo na izvedbenem nivoju ustvarjale prave dodane vrednosti. Predvsem je pomembno, da vsaj del sredstev iz naslova Tehnične pomoči pri pripravi evropskih razpisov dejansko pride v Vzhodno kohezijsko regijo, saj danes več kot 95% teh sredstev ostane v Zahodni kohezijski regiji. S tem bodo ustvarjeni osnovni pogoji za to, da bodo razvojna sredstva prišla v gospodarstvo in lokalne skupnosti regije, ki jih najbolj potrebujejo«, je poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

»V občini Krško si želimo ustvariti okolje, ki bo omogočalo še hitrejši gospodarski in družbeni razvoj, pri čemer bomo posebno pozornost seveda namenili varovanju okolja. Z institucijo, kot je Univerza v Mariboru, imamo priložnost, da kandidiramo za različne projekte s področja varstva okolja, trajnostne mobilnosti v novi evropski finančni perspektivi. Ključna pri tem je povezava znanja in razvojnih institucij z lokalnim gospodarstvom, kar je gotovo ključ do uspešnih projektov, ki se bodo v lokalnem okolju odražali v višji kakovosti življenja naše in naslednjih generacij«, je povedal župan Občine Krško mag. Miran Stanko.

»Občina Brežice se je odločila za ustanovitev fakultete z vizijo doseči več ciljev. Glavni cilj je mladim v Posavju omogoči dostopnejši študij, pridobiti verodostojno izobraževalno inštitucijo z ugledom v širšem prostoru, ki bo mladim zagotovila kakovostno znanje, gospodarstvu pa strokovne kadre in podporo. Podpis sporazuma z Univerzo v Mariboru pomeni nadgradnjo odnosa med Fakulteto za turizem in Občino Brežice, saj prehajamo iz odnosa občine kot financerja v partnerski odnosna področju iskanja sredstev za razvoj. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi lažje in uspešneje kandidirali za evropska sredstva,« pa je ob podpisu dejal župan Občine Brežice Ivan Molan.

Župan občine Krško, Miran Stanko o podpisu