stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Urbani kovček v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.03.2016 09:22

Danes in jutri bo Est=etika, društvo za vzpodbujanje etike v prostoru, skupaj z društvom ProstoRož iz Ljubljane in striparjem Andrejem Štularjem na različnih lokacijah v Novem mestu izvedlo program Urbanega kovčka.

Urbani kovček je sestavljivo ulično pohištvo, ki začasno naseli prazen (pol)javni prostor ter ga s svojim raznovrstnim programom oživi. Predvsem pa vabi na prijetno ustvarjanje in druženje v mestnem jedru in okolici.

Danes ob 10.30 uri se bo Urbani kovček najprej naselil na muzejskih vrtovih z delavnico za otroke Lov na zaklad. Ob 14.30 bo društvo ProstoRož v naselju Slavka Gruma izvedlo delavnico ozaveščanja prebivalcev o pomenu javnih površin v stanovanjskih soseskah. Dan se bo zaključil z zbiranjem spominov prebivalcev na mestno jedro Novega mesta in druženjem pred Kavarno Goga na Glavnem trgu ob 17.30 uri.

Jutri ob 10.30 boste Urbani kovček našli na platoju pred knjižnico, kjer bo likovni in stripovski avtor Andrej Štular izvedel delavnico stripa za otroke in mladostnike. Sledile bodo igre - ob 14.30 se boste lahko na tržnici igrali z različnimi lesenimi igračami. Zadnja postaja Urbanega kovčka pa bo uradni zaključek in pogostitev, ki ga bo društvo Est=etika pripravilo ob 17.30 zopet pred Kavvarno Goga.

Andrej Štular je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih: ilustracija in strip, slikarstvo, kiparstvo, fotografija in film ter oblikovanje lutk in scenografij. Poleg razstavljanja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji je s svojimi deli sodeloval na več mednarodnih festivalih. Izdal je pet samostojnih stripovskih albumov ter sodeloval na mnogih mednarodnih stripovskih in lutkovnih festivalih. Za svoja dela je prejel več nagrad.


Skupina prostoRož se ukvarja z vprašanji javnega urbanega prostora. Pozornost usmerjajo na javni prostor, ki je pogosto spregledan, in ga urejajo po meri prebivalcev in obiskovalcev mest. V sklopu projekta Javne površine v soseskah prostoRož preizprašuje, če lahko slovenske stanovanjske soseske v nekaj letih ostanejo brez odprtih javnih površin, ki dvigujejo kakovost bivanja. Delavnica Javne površine bo tako namenjena osveščanju o pomenu javnih površin v slovenskih stanovanjskih soseskah in o problemih, povezanih z njimi. Preko nje bomo zbrali pomembno lokalno gradivo in tudi v Novem mestu začeli debato o površinah, ki so namenjene vsem, a so vse prepogosto spregledane.

Est=etika, društvo za vzpodbujanje etike v prostoru, je bilo ustanovljeno kot raziskovalna platforma za prevpraševanje obstoječih procesov in akterjev v javnem prostoru. V lanskem letu je izvajalo projekt Odpeljem te! v zeleno Novo mesto, s katerim je spodbujalo uporabo javnega mestnega potniškega prometa v Novem mestu. Društvo skozi svoje delovanje zaznava prostorske problematike in se loteva iskanja rešitev na nekonvencionalne, obstoječim virom prilagojene načine ter skuša z angažirano gesto znotraj lokalnih skupnosti podajati zgled aktivnega državljanstva.

Premično večuporabno ulično pohištvo Urbani kovček bo na voljo v uporabo tudi drugim posameznikom, društvom, organizacijam, ki želijo oživljati javne prostore Novega mesta.

Projekt Urbani kovček v sklopu programa ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta sofinancira Mestna občina Novo mesto.