stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Uredili bodo vaško znamenitost - lužo

Piše: R.K.

Čas objave:
23.12.2022 08:33

Občina Ivančna Gorica v Hrastovem Dolu v Krajevni skupnosti Dob pri Šentvidu izvaja sanacijo in ureditev vaške znamenitosti – luže v središču vasi.

Sanacija se izvaja zaradi drastičnega poslabšanja ekološkega stanja luže, ki je posledica znižanja gladine vode v luži. Pri strokovnem pregledu stanja luže je bilo ugotovljeno, da voda iz luže uhaja skozi drenažo, ki je bila narejena ob izvedbi kanalizacije meteorne vode okrog luže leta 2010. Po projektu za sanacijo se bo brežino luže obkolilo z lesenimi borovimi piloti, na katere bodo nameščene lesene deske in zaščitna folija, ki bo obložena z glino. Brežina se bo na koncu obložila s kamnom in zatravila. Sanacija bo izvedena v najkrajšem možnem času v kolikor bodo vremenske razmere to dopuščale.

Na informativni tabli ob luži, ki je bila postavljena leta 2010, je avtor teksta Dušan Štepec zapisal, da se v zgodovinskih virih Hrastov Dol prvič omenja že v 12. stoletju. Do sredine 19. stoletja je v njem prevladovala lesena gradnja, kasneje je bila večina hiš že zidana. Sedanjo podobo je vas dobila po izgradnji nekdanje vaške šole leta 1952 in gasilskega doma v sedemdesetih letih 20. stoletja. Vas je pozidana okrog vaške luže in podružnične cerkve sv. Andreja, ki predstavljata poleg stavbe nekdanje šole (zdaj večnamenski prostor) in športnega igrišča ob njej največji znamenitosti. Vaška luža sodi po velikosti (dolžina 47 m, širina 28 m) med največje tovrstne še ohranjene luže na Dolenjskem. Po ustnem izročilu naj bi bila luža sestavni del vasi že od njenega nastanka dalje.

Hrastov Dol je leta 2012 s strani Turistične zveze Slovenije prejel priznanje za najlepše urejeno vaško jedro.