stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Uspešen 54. memorial prof. Bojana Hrovatina

Piše: R.K.

Čas objave:
12.09.2023 07:03

Na Atletskem stadionu Portoval v Novem mestu je v soboto potekal že 54. memorial prof. Bojana Hrovatina, ki so se ga tudi tokrat, poleg Slovenije, udeležili atleti in atletinje iz šestih tujih držav. Na 9. mednarodnem tekmovanj so nastopili športniki in športnice iz Severne Makedonije, Črne Gore, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Češke. Za slovenske atlete pa je bilo to tudi 33. atletsko državno prvenstvo.

Tekmovanje je v soorganizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, odlično pripravilo Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. S tem se je začela tudi aktivnost v sklopu programa »postani športnik«, ki ga vodi Zveza ŠIS-SPK.

Prof. Bojan Hrovatin je pionir invalidskega športa, ki je v Sloveniji že pred šestimi desetletji postavil temelje, na katerih stoji rekreacijski, tekmovalni in vrhunski šport vseh invalidnih športnikov. Žal, nas je nepričakovano in mnogo prezgodaj zapustil.

Odmevni športni dogodek je naznanila Zdravljica, nato pa so atlete pozdravili, in jim v nagovorih zaželeli kar najboljše rezultate: predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, strokovni sodelavec Zveze ŠIS–SPK Žiga Kobaševič, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja Jože Okoren, vodja atletike Janez Hudej, ki je predstavil potek tekmovanja in vodja športa Gregor Gračner, ki je prisotne seznanil s celostnim programom.

Po ustaljenem programu so se na šestih tekmovališčih najprej začeli troboji v metu diska, kopja ali kija in v suvanju krogle. Tako kot na dosedanjih tekmovanjih so atleti tudi tokrat po preizkušeni praksi in na istem tekmovališču menjavali le orodja, sodniki pa so v tekmovalni list vpisali najboljši rezultat. Zato je tekmovanje v ugodnem in lepem vremenu potekalo hitro in brez zapletov. Atleti paraplegiki ter nekoliko lažje gibalno ovirani tetraplegiki so za doseganje boljših rezultatov uporabljali posebne tekmovalne stole, ki so nekoliko višji od vozičkov, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa so svoja orodja metali z navadnih sobnih vozičkov.
Sledil je drugi sklop tekmovanja - troboj voženj (100, 200, 400 m) na posebnih vozičkih, imenovanih »formule,« vožnji na 100 m s standardnimi vozički v spomin na prof. Bojana Hrovatina in memorialni vožnji na 800 m s specialnimi vozički v spomin na novinarja Henrika Übeleisa, velikega prijatelja športnikov paraplegikov in tetraplegikov.

Glede na višino poškodbe atleti v trobojih tehničnih disciplin tekmujejo v skupinah od F51 do F57, v trobojih vožnje pa v skupinah od T51 do T54. Skupine, kjer je nastopalo manjše število tekmovalcev, so organizatorji združili v eno skupino. Rezultate so vrednotili na osnovi svetovnih rekordov Mednarodnega paralimpijskega komiteja. Starejši tekmovalci so tekmovali v skupini Veterani.

Rezultati štirih najboljših atletinj in atletov v četveroboju (krogla, disk, kopje/kij, vožnja 100 m) so šteli za uvrstitve na meddržavnem tekmovanju. Pokal za prvo mesto je osvojila ekipa Slovenije (8.131,70), za drugo Hrvaška (6.929,04), tretja je bila Češka (5.722,20), četrta Črna Gora (5.429,75). peta Bosna in Hercegovina (5.033,52), šesta Srbija (3.109,71) sedma pa Severna Makedonija (1.597,69). Ob tem naj dodamo, da Severna Makedonija ni imela popolne ekipe in da je na tekmovanju atlet Nejc Stakne v suvanju krogle dosegel državni rekord (9.26)

Celotno tekmovanje so pod vodstvom Igorja Nikoliča vodili sodniki Atletskega kluba Novo mesto. Računalniški izračun rezultatov je bil v rokah vodje tekmovanja Janeza Hudeja, za vnos podatkov pa je skrbela Marina Hudej.

Ob razglasitvi rezultatov so pokale in medalje podelili in nagovorili podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar, atletinja Alenka Bikar, košarkar Goran Jagodnik, Dane Kastelic in Gregor Gračner.

Vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner se je ob zaključku tekmovanja soorganizatorjem zahvalil za odlično sodelovanje, atletinjam in atletom iz Češke in držav nekdanje Jugoslavije. Hkrati jih je povabil tudi na naslednje spominsko tekmovanje prof. Bojana Hrovatina.

Organizatorji in soorganizatorji so tokratno spominsko in meddržavno tekmovanje odlično pripravili. „Svoje prve tekme, svojega prvega nastopa na memorialu se seveda spomnim. Bilo je v Mariboru leta 1982. Od takrat sem manjkal le dvakrat, sicer pa sem bil vedno prisoten. Od leta 1994 pa tudi v vlogi organizatorja. Tistega leta smo uvedli prvič izračun rezultatov s pomočjo računalnika, program še danes deluje,“ pa je povedal Janez Hudej, ki ni mogel mimo pomena dela prof. Hrovatina: „To je tekmovanje, ki posvečeno človeku, ki je v Sloveniji začel s parašportom. Zaposlen je bil na Inštitutu za rehabilitacijo. Prof. Hrovatin je bil tudi prvi človek, ki je slovenske invalide popeljal na prvo mednarodno tekmovanje invalidov in paraplegikov. Poleg tega pa je memorial pomemben, ker ohranjamo duh pokojnega profesorja, hkrati pa s tekmovanji omogočamo druženje, srečanje ljudi. Za nameček pa lahko povem, da je to največje tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v Sloveniji.“

Hudej je ob tej priložnosti spomnil tudi na dve posebni preizkušnji: „Na tekmovanju imamo tudi dve memorialni panogi. Vožnja na 100m je posvečena prej omenjenemu prof. Hrovatinu, vožnja na 800m pa je posvečena Delovemu novinarju Henriku Übeleisu. On je bil prvi, ki je v slovenskih časopisih objavil članek, da se tudi invalidi ukvarjamo s športom, točneje atletiko. Po prvi objavi nas je spremljal doma in na tujem in še večkrat ponesel glas o uspehih v medije.“

Ob razglasitvi rezultatov so pokale in medalje podelili in nagovorili: podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar, atletinja Alenka Bikar, košarkar Goran Jagodnik, Dane Kastelic in Gregor Gračner.

Vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner se je ob zaključku tekmovanja soorganizatorjem zahvalil za odlično sodelovanje, atletinjam in atletom iz Češke in držav nekdanje Jugoslavije. Hkrati jih je povabil tudi na naslednje spominsko tekmovanje prof. Bojana Hrovatina. Organizatorji in soorganizatorji so tokratno spominsko in meddržavno tekmovanje odlično pripravili.

„Vesel in počaščen sem, ker ste me povabili v svojo sredino. S svojimi boji in akcijo na štadionu ste pravi navdih in pojem borbenosti. Le tako naprej,“ je ob obisku povedal Goran Jagodnik, nekdanji košarkarski reprezentant. „Moram reči, da sem bila po dolgem času spet na štadionu v Novem mestu, ki je eden mojih ljubših. Tu sem tekla moje najboljše rezultate in rekorde. Ob obisku na 54. Hrovatinovem memorialu sem podoživljala svoje čase: tako v karieri, kot nesreče in časov, ko nisem mogla hoditi. Pri tekmovalkah in tekmovalcih sem na tokratnem tekmovanju občudovala žar in borbenost ter voljo. Tudi sam sem jih dala nove vzpodbude, da „borbajo“ naprej. Le na ta način greš dalje,“ pa je dodala Alenka Bikar, nekdanja vrhunska atletinja.