duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Metlika

V Beti januarja spet z rastjo

Piše: STA

Čas objave:
19.02.2020 13:00

Metliška Beti, ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, je po novembrskem in decembrskem upadu naročil januarja zabeležila njihovo rast. Beti je sicer lani dosegla 9,5 milijona evrov prometa in s tem za sedem odstotkov zaostala za primerljivim predlanskim izidom. Čisti dobiček je dosegel predlansko raven.

Glavna izvršna direktorica družbe Beti Maja Čibej je ocenila, da lahko preteklo leto glede na nekaj več kot 200.000 evrov pozitivnega poslovnega izida kljub vsemu ocenijo kot uspešno, omenjeni padec naročil pa je označila za začasen pojav.

Naročila so sicer po lanskem padcu januarja nato okrevala, Beti pa si ob koncu leta tudi prodajo in dobiček obeta na lanskih ravneh. Dobiček bo sicer zaradi povečanih stroškov dela nekoliko večji izziv, je dodala.

Glede dolga iz preteklosti je direktorica pojasnila, da skuša Beti, ki je bila med letoma 2013 in 2017 v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) doseči ugodnejšo dolgoročno rešitev.

Dolg po lanskem vračilu približno 600.000 evrov po besedah Čibejeve znaša še nekaj več kot pet milijonov evrov, posojila pa vračajo tekoče in skladno z dogovori.

Dolg sicer skušajo zmanjšati z denarjem od prodaje nepotrebnih nepremičnin, Beti pa skupaj z metliško občino sodeluje tudi pri nastajanju industrijske cone na njenem območju in ima za letos podpisanih več pogodb za prodajo tamkajšnjih zemljišč.

V Beti so za manjše naložbe lani odšteli približno 200.000 evrov, približno enak znesek bodo zanje namenili letos. Večjih naložb kratkoročno ne načrtujejo.

Beti, ki je za blagovno znamko Beti za programe spodnjega perila, spalnega programa in kopalk predlani razpisala zbiranje nezavezujočih ponudb, je po besedah direktorice za to dobila dve ponudbi in se nato odločila za ponudnika, s katerim podpis prodajne pogodbe načrtuje te dni.

V podjetju s 165 zaposlenimi so lani nadomeščali le t. i. naravni odliv, to število zaposlenih bodo letos ohranili, je še povedala Čibejeva.

Beti po podatkih družbe več kot devet desetin svojih izdelkov proda na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu, prodajo krepijo tudi v Nemčiji. Pri svojem programu preje beležijo rast, program pletiv pa so leta 2013 zaradi nerentabilnosti opustili.

V okviru družbe Beti deluje le še proizvodnja preje, vse druge programe in proizvodnjo so ukinili.