pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Brežice

V Brežicah postavljajo sprejemni center za begunce

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.09.2015 12:11

Ob policijski postaji v Brežicah danes postavljajo sprejemni center za begunce, ki že od zgodnjega jutra prestopajo mejo v okolici Obrežja in Bizeljskega.

Na policijski postaji Brežice so danes do 10.30 ure sprejeli 166 tujcev, ki so v nočnem in jutranjem času nezakonito prestopili državno mejo na območju policijske postaje Brežice.

Medtem na travniku ob policijski postaji postavljajo šotore za približno 300 oseb. Šotore, ki jih je zaenkrat 17, postavljajo prostovoljci, med drugim katoliški skavti, in sicer v okviru rednega sodelovanja s civilno zaščito, je za STA povedal Mitja Markovič, predstavnik katoliških skavtov iz Krškega.

Prebežnike v majhnih skupinah v policijskih vozilih vozijo na policijsko postajo, kjer opravijo identifikacijski postopek. Zaenkrat jih še ne nameščajo v šotorih.

Na mejnem prehodu Gruškovje je po informacijah notranjega ministrstva za zdaj mirno. Prav tako nelegalnih prehodov meje še niso zaznali na območju slovensko-hrvaške meje v Beli Krajini.

V Gruškovju za zdaj brez posebnosti, sprejemni center pripravljen
Na mejnem prehodu Gruškovje, največjem s Hrvaško v severovzhodnem delu Slovenije, promet poteka brez posebnosti, prav tako mejni policisti za zdaj nimajo informacij o tem, da bi se v njihovo smer bližalo večje število morebitnih beguncev. Na območju stare carinarnice imajo sicer že pripravljen sprejemni center za okoli 300 ljudi.

V občini Podlehnik, kjer se nahaja mednarodni mejni prehod Gruškovje, so kot objekt za sprejemanje migrantov ponudili objekt hladilnice na opuščenem carinskem območju poleg mejnega prehoda. Prostor je trenutno prazen in ima skoraj vso potrebno infrastrukturo za evidentiranje in zbiranje beguncev.

V zbirni center so v četrtek začeli dovažati potrebno opremo, kot so šotori, postelje, mize in klopi, prav tako so že ponovno priklopili elektriko in uredili druge komunalne priključke.

V sprejemnih centrih bodo beguncem nudili osnovno pomoč, kot so možnost za počitek, hrana, oblačila in higienski pripomočki, nato pa jih bodo premeščali v namestitvene centre. Objekt hladilnice obsega okoli 500 kvadratnih metrov pokritih površin in okoli 5000 kvadratnih metrov asfaltiranih zunanjih površin s čistilno napravo in sanitarijami.