Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

V Čateških toplicah se začenjajo šahovski boji

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2021 08:22

Viteška dvorana na gradu Brežice je s slikovitimi baročnimi freskami sinoči gostila slovesnost odprtja ekipnega evropskega prvenstva v šahu, ki bo od danes do 21. novembra za šahovnicami potekal v Čateških toplicah. Na najpomembnejšem šahovskem dogodku v Sloveniji po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu bo nastopilo 346 tekmovalk in tekmovalcev.

Osrednji govornik je bil ob koncu predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je tudi predsednik častnega odbora EP. Predstavil je bogato slovensko šahovsko zgodovino in med drugim izrazil ponos, da je prvenstvo prav v njegovem rojstnem kraju.

Predsednik Šahovske zveze Slovenije Milan Brglez je pred njim izpostavil, da Slovenija ta čas predseduje svetu Evropske unije, a je obenem v primežu slabih zdravstvenih razmer. Zaželel je, da bi bilo lahko EP sredstvo za vlivanje poguma ter da bi bile poteze tekmovalcev na belih in črnih poljih začetek nečesa novega in lepšega.


Ekipno EP bi moralo biti namreč že maja lani, a so ga zaradi pandemije covida-19 najprej prestavili na lanski december, potem pa še drugič na letošnji novembrski termin. Udeleženci bodo bivali v "mehurčku", gledalcev ne bo v dvorani, tekmovanje pa bo mogoče v živo spremljati le prek spleta.

Nastopilo bo 39 reprezentanc v odprti in 31 v ženski konkurenci, med njimi 138 udeležencev z nazivom velemojster in 23 ženskih velemojstric. Slovenija bo nastopila s po dvema ekipama v obeh kategorijah in z vsemi najboljšimi.

Na prvih šahovnicah bosta igrala Laura Unuk, ki je v začetku maja tudi uradno postala prva Slovenka z nazivom mednarodnega mojstra, ter velemojster Luka Lenič, najboljši slovenski šahist zadnjega desetletja. Prvi krog se bo začel danes ob 15. uri.