stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju končujejo statično sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma

Piše: STA

Čas objave:
27.02.2023 10:17

V Črnomlju bodo te dni končali lani začeto statično sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma. Gre za skoraj milijonsko naložbo. Ministrstvo za kulturo je zanjo prispevalo nekaj manj kot 325.000 evrov, črnomaljska občina pa bo pokrila preostanek v znesku skoraj 590.000 evrov, je navedla direktorica črnomaljske občinske uprave Danijela Nedič Orešič.

Gre za sanacijo stavbe do prvega nadstropja, sanacijo vseh sanitarij, prvega nadstropja in dvigalnega jaška. Dvigalo bodo sicer vgradili v drugi etapi oz. v nadaljevanju stavbne prenove, je pojasnila direktorica občinske uprave.

Pritlične prostore bodo namenili za črnomaljsko knjižnico, v nadstropju pa bo dodatne prostore dobila Osnovna šola Milke Šobar - Nataše oz. šola s posebnim programom vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom, ki v stavbi že zaseda enega od gornjih nadstropij.


Končanje prve prenovitvene etape stavbe, ki je zaščitena kot kulturni spomenik, načrtujejo v začetku marca. Najprej se bo v prenovljene prostore preselila knjižnica, omenjena šola pa po nabavi in namestitvi vse potrebne opreme.

Osnovno šolo Milke Šobar - Nataše sicer obiskuje približno 80 otrok. Ker je njihovo število zadnja leta zraslo, bodo z dodatnimi prostori rešili njeno prostorsko stisko. V Črnomlju skupaj z ministrstvom za šolstvo razmišljajo tudi, da bi v novih knjižničnih prostorih združili in s tem racionalizirali delovanje tako mestne kot obeh šolskih knjižnic.

Gre za več desetletij staro zgradbo, ki je bila po ugotovitvah potresne analize Gradbenega inštituta ZRMK potrebna seizmične sanacije, je za STA pojasnil črnomaljski župan Andrej Kavšek.