denar, bankovec, 500 Svet24.si

V Sloveniji na pozabljenih računih 19 milijonov ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

Sašo Dolenc podcast Odkrito.si

PODCAST ODKRITO.SI: S Sašom Dolencem o tem, zakaj...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Novice Črnomelj

AVDIO: V Črnomlju preverjali stanje migrantskih pravic

Piše: STA

Čas objave:
12.12.2019 13:11

Črnomelj je v okviru ugotavljanja stanja pravic migrantov in raziskovanja kršitev človekovih pravic, v širši balkanski regiji, danes obiskala delegacija poslanske skupine konfederalne skupine Evropske združene levice - Zelene nordijske levice (GUE/NGL). Delegacija je s postankoma v Črnomlju in na Vinici začela obisk Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Nemška evropska poslanka Cornelia Ernst je po črnomaljskem pogovoru z migranti oz. s prosilci za azil, ki so jih organizatorji pripeljali iz Ljubljane, za STA povedala, da so v Sloveniji opazili tako pozitivne primere ravnanja z njimi kot tudi veliko problemov.

Opozorila je predvsem na nasilje, ki se po njenem pojavlja pri policijski obravnavi migrantov. Med drugim na meji prihaja tudi do njihovega zavračanja, nekatere begunce pa so tudi do desetkrat ali še večkrat vrnili hrvaški policiji, je dodala.

Ker gre za "nesprejemljivo ravnanje oz. stanje, potrebujemo skupno evropsko rešitev, ki bi prinesla pošteno razrešitev tega problema tako za članice EU kot za prebežnike", je še dejala Ernstova.

Obiska v Črnomlju so se poleg Ernstove udeležili še švedska evropska poslanka Malin Björk, španski evropski poslanec Miguel Urban Crespo in nemška evropska poslanka Özlem Demirel.

Evropski poslanci so v Črnomlju najprej obiskali pokopališče, kjer sta pokopana dva v Kolpi utopljena migranta. V prostorih tamkajšnje prostovoljske organizacije so se nato sestali s prosilci za azil v Sloveniji ter s predstavniki različnih nevladnih organizacij in družbenih gibanj. Ob vožnji v Zagreb so si na Vinici ogledali še panelno obmejno ograjo.

Delegacija je sicer s postankom v Črnomlju in na Vinici začela obisk Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, kjer želi preveriti stanje pravic migrantov ter raziskati morebitne kršitve človekovih pravic.

Črnomaljski obisk evropskih poslancev in njihovih sodelavcev ter svetovalcev sta pripravili zagrebška organizacija Are You Syrious in s sodelovanjem mreže Border Violence Monitoring Network civilnodružbena iniciativa Info Kolpa.

Njen član Miha Turk je pojasnil, da se obisk omenjenih evropskih poslancev sicer osredotoča na ozemlje Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Zanima jih predvsem nasilje, ki naj bi ga policija izvajala na meji in ravnanje z migranti. Ker na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini ne pričakujejo dobrega sprejema, pa so se na svoji poti odločili še za postanek v Sloveniji, je še pojasnil Turk.

Miha Turk o namenu obiska evropskih poslancev