polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Novice Črnomelj

Kako rešujejo prostorsko stisko Osnovne šole Loka?

Piše: Martina Kuplenk

Čas objave:
24.09.2018 12:27

V Črnomlju si od leta 2014 prizadevajo za rešitev prostorske stiske v Osnovni šoli Loka, ki jo v novem šolskem letu obiskuje nekaj manj kot 500 učencev. Ker je njen stari del statično načet, ga nameravajo porušiti in na novo zgraditi, svoje pa je k težavam šole dodala še junijska toča, zaradi katere so morali del učencev prerazporediti drugam.

Ravnateljica Osnovne šole Loka Damjana Vraničar je za STA povedala, da se v novem šolskem letu soočajo s številnimi spremembami, izzivi in pričakovanji. Zaradi junijske toče, ki je močno poškodovala šolsko streho iz leta 1967, pa so morali pouk za učence 4. in 5. razreda urediti drugje.

Ker pouk v šestih učilnicah ni možen, so za en oddelek 5. razreda rešitev našli v stavbi za predmetni pouk, dva oddelka 5. razreda imata pouk v bližnji srednji šoli. Največja sprememba je doletela učence 4. razreda, ki jih vozijo v 12 kilometrov oddaljeno podružnično šolo v Adlešičih.

Sicer pa je junijska toča poškodovala streho šole, katere stari del so v gradbenih načrtih namenili za rušenje. Nadomestno gradnjo so načrtovali še pred neurjem in pravnomočno gradbeno dovoljenje dobili marca letos. Šolsko ministrstvo, občina in šolsko vodstvo pa so se med poletnimi počitnicami okrepljeno dogovarjali o naložbi in začetku gradnje.


Zdaj čakajo, da se bo občina z ministrstvom uskladila glede razdelitve gradbenih stroškov. Ker naj bi graditi začeli še to šolsko leto, pa bodo morali pred začetkom gradnje preseliti skupaj devet oddelkov 1., 2. in 3. razreda. Našli so že nekaj možnih rešitev, sicer pa se z občino dogovarjajo za nadomestne prostore za nemoten dopoldanski pouk, je še dejala Vraničarjeva.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je za STA pojasnila, da si za rešitev problema Osnovne šole Loka prizadevajo od leta 2014, je pristavila, da se bodo oktobra vnovič sešli s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in da se naj bi takrat dogovorili o sofinanciranju predvidoma 10 milijonov evrov vredne naložbe. Po njenih pričakovanjih bi graditi začeli v tekočem šolskem letu, iskali bodo tudi druge finančne vire.

Povedala je, da določeno pomoč države pričakujejo tudi zaradi neurja s točo in da rušenju zapisanega dela šole za novo šolsko leto ni imelo smisla sanirati. Sanacija po toči naj bi sicer znašala približno 200.000 evrov, je navedla.

Glede državne pomoči po neurju s točo, ki jo je za poškodovani črnomaljski otroški vrtec Čardak in za omenjeno osnovno šolo ob junijskem obisku Črnomlja obljubil predsednik vlade v odhajanju Miro Cerar, je dodala, da je še niso dobili. Pričakujejo jo sicer predvsem za Osnovno šolo Loka. Da jo potrebujejo, pa bodo opozorili tudi novo vlado, je še napovedala Čemas Stjepanovičeva.