stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Črnomelj

Kako rešujejo prostorsko stisko Osnovne šole Loka?

Piše: Martina Kuplenk

Čas objave:
24.09.2018 12:27

V Črnomlju si od leta 2014 prizadevajo za rešitev prostorske stiske v Osnovni šoli Loka, ki jo v novem šolskem letu obiskuje nekaj manj kot 500 učencev. Ker je njen stari del statično načet, ga nameravajo porušiti in na novo zgraditi, svoje pa je k težavam šole dodala še junijska toča, zaradi katere so morali del učencev prerazporediti drugam.

Ravnateljica Osnovne šole Loka Damjana Vraničar je za STA povedala, da se v novem šolskem letu soočajo s številnimi spremembami, izzivi in pričakovanji. Zaradi junijske toče, ki je močno poškodovala šolsko streho iz leta 1967, pa so morali pouk za učence 4. in 5. razreda urediti drugje.

Ker pouk v šestih učilnicah ni možen, so za en oddelek 5. razreda rešitev našli v stavbi za predmetni pouk, dva oddelka 5. razreda imata pouk v bližnji srednji šoli. Največja sprememba je doletela učence 4. razreda, ki jih vozijo v 12 kilometrov oddaljeno podružnično šolo v Adlešičih.

Sicer pa je junijska toča poškodovala streho šole, katere stari del so v gradbenih načrtih namenili za rušenje. Nadomestno gradnjo so načrtovali še pred neurjem in pravnomočno gradbeno dovoljenje dobili marca letos. Šolsko ministrstvo, občina in šolsko vodstvo pa so se med poletnimi počitnicami okrepljeno dogovarjali o naložbi in začetku gradnje.


Zdaj čakajo, da se bo občina z ministrstvom uskladila glede razdelitve gradbenih stroškov. Ker naj bi graditi začeli še to šolsko leto, pa bodo morali pred začetkom gradnje preseliti skupaj devet oddelkov 1., 2. in 3. razreda. Našli so že nekaj možnih rešitev, sicer pa se z občino dogovarjajo za nadomestne prostore za nemoten dopoldanski pouk, je še dejala Vraničarjeva.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je za STA pojasnila, da si za rešitev problema Osnovne šole Loka prizadevajo od leta 2014, je pristavila, da se bodo oktobra vnovič sešli s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in da se naj bi takrat dogovorili o sofinanciranju predvidoma 10 milijonov evrov vredne naložbe. Po njenih pričakovanjih bi graditi začeli v tekočem šolskem letu, iskali bodo tudi druge finančne vire.

Povedala je, da določeno pomoč države pričakujejo tudi zaradi neurja s točo in da rušenju zapisanega dela šole za novo šolsko leto ni imelo smisla sanirati. Sanacija po toči naj bi sicer znašala približno 200.000 evrov, je navedla.

Glede državne pomoči po neurju s točo, ki jo je za poškodovani črnomaljski otroški vrtec Čardak in za omenjeno osnovno šolo ob junijskem obisku Črnomlja obljubil predsednik vlade v odhajanju Miro Cerar, je dodala, da je še niso dobili. Pričakujejo jo sicer predvsem za Osnovno šolo Loka. Da jo potrebujejo, pa bodo opozorili tudi novo vlado, je še napovedala Čemas Stjepanovičeva.