pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

V Franciji zmagala ekipa mladih raziskovalcev iz Krškega

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.10.2015 13:26

Na 16. Olimipijadi - srečanju mladih raziskovalcev v Franciji je zmagala slovenska ekipa mladih raziskovalcev dijakov Tima Kolmana in Jana Plankarja iz tehnične gimnazije Krško.

V francoskem Villefranche sur Mer je med 29. septembrom in 2. oktobrom potekala 16. okoljska mediteranska olimpijada, in sicer pod okriljem Ressau Euro-Mediterraneen, združenjem 21 mediteranskih držav iz treh celin: Evrope, Azije in Afrike, čigar najbolj severno točko predstavlja tudi Slovenija.

V Zvezi ekoloških gibanj Slovenije-ZEG, nevladni okoljski organizaciji so se tako že v začetku leta prijavili na razpis s projektom »Kako vključiti mlade v ekološke postopke v Sloveniji.« Tako so vse leto organizirali številne dogodke, od Posavskih ekoloških večerov, do posvetov in nenazadnje razpisa namenjenim mladim dijakom - za najboljši okoljevarstveni projekt v Posavju, kjer so izbirali najboljšo projektno idejo.

Med posavskimi srednjimi šolami se je na razpis ZEG-a odzvali mladi z šestimi okoljsko raziskovalnimi projekti. "Pri izbiri smo imeli težave, saj je bilo veliko zanimivih inovativnih idej o izvedbi zelenih tehnologij, ki bi zagotavljala zelena delovna mesta," so zapisali v ZEG. A vendar je ena ideja posebej izstopala in sicer »Leteči filtri za zrak« avtorja dijakov Tima Kolmana in Jana Plankarja iz tehnične gimnazije Krško. Na osnovi razpisa je zmagovalno okoljsko idejo je v Franciji zastopal Tim Kolman; organizacijo in projekt ZEG-a pa je predstavila Sanja Rokvić.


Predstavitev vseh udeležencev, ekip in projektov je bila v Citadelle (mestni hiši). Med vsemi prijavljenimi ekipami je mednarodna režija v finalu izbrala 5 najboljših ekip, ki so predstavile svoje projekte ob plakatih. V top 5 so se poleg nas prebile še ekipe Maroka, Alžirije, Libanona in Italije. ZEG se je prvič udeležila tega mednarodnega dogodka. "Uradna razglasitev nas je prijetno presenetila, saj so nas razglasili za zmagovalce natečaja okoljskega srečanja mladih iz mediteranskih držav."

Obenem so na srečanju Evro-mediteranskih držav sprejeli in podprli predlog Resolucije o zaščiti Mediterana, ki bo podrobneje predstavljen na COP 21 v Parizu. Podpisnik Resolucije je tudi Zveza ekoloških gibanj Slovenije –ZEG.