dušan-vučko Svet24.si

»Glede volilne udeležbe bi si morale ogledalo ...

gorski reševalci, francija, helikopter Svet24.si

Na smučišču silovito trčil v 5-letno ...

zvezdana mlakar Svet24.si

Zvezdana Mlakar združila moči s sinom Majem

tonin novak nsi pl Reporter.si

Nož v hrbet Ljudmili Novak: Matej Tonin pred ...

20210401-01055055 Necenzurirano

Zaposlenim dala hitre teste, zaradi katerih jo ...

manja-šernek Njena.si

Ljubezen po domače: Tako čedna je bila Manja ...

djokovic letalo Ekipa24.si

Đoković že danes v BEOGRADU, to so prizori z ...

Novice Kočevje

V Kočevju bi radi ukinili ekološke otoke

Piše: STA

Čas objave:
14.09.2021 12:29

Kočevska komunala je v 12 naseljih in ulicah v občini Kočevje začela poskusno zbiranje in odvoz vseh gospodinjskih odpadkov od uporabnikov. Če se bo tak način izkazal kot dober, ga nameravajo razširiti na vse uporabnike, s tem pa tudi ukiniti ekološke otoke.

Na komunali namreč že dlje časa ugotavljajo, da ekološki otoki predstavljajo problematične točke. Na njih nevestni uporabniki odlagajo neprimerne odpadke, ki pogosto končajo tudi v okolici zabojnikov, ekološki otoki so pogosto zasmeteni, kar kazi celotno okolico, krati pa zasedajo zelene površine, ki bi jih lahko uporabili za druge namene.

Zato so v Kočevju že pred leti vsem gospodinjstvom zagotovili zabojnike za individualno zbiranje mešanih odpadkov in embalažo, na ekoloških otokih pa so ostali še skupni zabojniki za papir in steklo. Zdaj bi radi ukinili tudi te ter uvedli zbiranje in odvažanje omenjenih odpadkov od samih uporabnikov.


Kot je za STA povedala vodja ravnanja z odpadki na Komunali Kočevje Saša Kljun, gre za zdaj za pilotni projekt v nekaterih naseljih in ulicah, ki ga bodo, če se bo obnesel, razširili na celotno občino Kočevje, pa tudi občino Kostel, kjer za odvoz smeti prav tako skrbi kočevska komunala.

Zabojnike za steklo in papir bodo gospodinjstva, vključena v pilotni projekt, prejela brezplačno, odvažali jih bodo po vnaprej določenem urniku in na enak način, kot že zdaj odvažajo mešane komunalne odpadke in embalažo. Ekološke otoke bodo postopoma ukinili do konca oktobra.

Na komunali po besedah Kljunove ocenjujejo, da na tak način urejeno zbiranje odpadkov ne bo pomenilo dodatnih stroškov ne za same uporabnike ne za komunalo, "saj gre le za drugačen način postopanja pri ravnanju z odpadki".