profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica Orbanu ni dovolila poljuba

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: kako je Hojs odpiral vrata do...

jansa logar predsedniske volitve Reporter.si

Nove stranke dišijo po slabitvi SDS, Janša pa se...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Medtem ko še vedno večina Britancev podpira monarhijo, se vse več ljudi, zlasti mladih, nagiba k rep Odkrito.si

Toliko denarja morajo Britanci dati za kraljevo ...

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Novice Kočevje

V Kočevju bi radi ukinili ekološke otoke

Piše: STA

Čas objave:
14.09.2021 12:29

Kočevska komunala je v 12 naseljih in ulicah v občini Kočevje začela poskusno zbiranje in odvoz vseh gospodinjskih odpadkov od uporabnikov. Če se bo tak način izkazal kot dober, ga nameravajo razširiti na vse uporabnike, s tem pa tudi ukiniti ekološke otoke.

Na komunali namreč že dlje časa ugotavljajo, da ekološki otoki predstavljajo problematične točke. Na njih nevestni uporabniki odlagajo neprimerne odpadke, ki pogosto končajo tudi v okolici zabojnikov, ekološki otoki so pogosto zasmeteni, kar kazi celotno okolico, krati pa zasedajo zelene površine, ki bi jih lahko uporabili za druge namene.

Zato so v Kočevju že pred leti vsem gospodinjstvom zagotovili zabojnike za individualno zbiranje mešanih odpadkov in embalažo, na ekoloških otokih pa so ostali še skupni zabojniki za papir in steklo. Zdaj bi radi ukinili tudi te ter uvedli zbiranje in odvažanje omenjenih odpadkov od samih uporabnikov.


Kot je za STA povedala vodja ravnanja z odpadki na Komunali Kočevje Saša Kljun, gre za zdaj za pilotni projekt v nekaterih naseljih in ulicah, ki ga bodo, če se bo obnesel, razširili na celotno občino Kočevje, pa tudi občino Kostel, kjer za odvoz smeti prav tako skrbi kočevska komunala.

Zabojnike za steklo in papir bodo gospodinjstva, vključena v pilotni projekt, prejela brezplačno, odvažali jih bodo po vnaprej določenem urniku in na enak način, kot že zdaj odvažajo mešane komunalne odpadke in embalažo. Ekološke otoke bodo postopoma ukinili do konca oktobra.

Na komunali po besedah Kljunove ocenjujejo, da na tak način urejeno zbiranje odpadkov ne bo pomenilo dodatnih stroškov ne za same uporabnike ne za komunalo, "saj gre le za drugačen način postopanja pri ravnanju z odpadki".