hrvaška policija Svet24.si

Pogrešano osemletno Taro po enem letu našli na ...

Dejan Čretnik 2 Svet24.si

Zlorabili smrt slovenskega režiserja: bivša ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

iztok cop luka spik m24 Ekipa24.si

Neee! Je to res on? Nekdanji slovenski šampion je...

Novice Kočevje

FOTO: V Kočevju prva v nizu vaj Preskok za preverjanje odzivnosti v času nesreč

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2020 19:45

V Kočevju se je danes začela prva v nizu vojaških vaj Preskok, s katero Slovenska vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Del vaje si je ogledal obrambni minister Matej Tonin v spremstvu poveljnika sil Slovenske vojske brigadirja Mihe Škerbinc, so sporočili z ministrstva.

Na postroju v Kočevju je vojake pozdravil Tonin, ki je povedal, da je vaja namenjena preverjanju različnih zmogljivosti delovanja v času pandemije. "Preskok v smislu, da moramo preskočiti v neko drugačno realnost. V življenje, kjer smo dnevno soočeni s koronavirusom. V življenje, kjer moramo s koronavirusom na nek način živeti," je dejal.

Vlada je Preskok vključila v načrt vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2020 z dopolnitvami, sprejetimi 11. aprila. S tem je tako nadomestila več vaj, ki so bile odpovedane zaradi epidemije.

Namen prilagoditve usposabljanj in taktičnih vaj na zemljiščih po Sloveniji je po besedah vlade omiliti posledice odpovedanih vaj na usposobljenost in pripravljenost Slovenske vojske (SV) ter zagotoviti vzdrževanje stopnje operativnosti in pripravljenosti enot in poveljstev SV ter preizkusiti delovanje enot v kriznih pogojih pandemije.

"Današnja vaja je bila namenjena preverjanju, kako vojska deluje v primeru, ko je treba biti pazljiv in sprejemati zaščitne ukrepe zaradi koronavirusa. Drugi del nalog je povezovanje in sodelovanje s civilno zaščito," so besede Tonina povzeli v sporočilu vlade za javnost.

V sklopu vaje so se pripadniki logistične brigade s 150 vozili premaknili iz vojašnic v Kranju, Ljubljani, Slovenski Bistrici in Mariboru do industrijske cone v Kočevju, kjer so vzpostavili povezave z lokalnimi deležniki obrambno-varnostnega sistema. Vrnitev na matične lokacije je predviden danes do 23. ure.

Podobne vaje taktičnih enot na ravni voda oziroma čete bodo nadaljevali po prvomajskih praznikih, predvidoma do konca junija, je še sporočilo ministrstvo. Njihov cilj bo usposabljati in preveriti poveljevanje in kontrolo na operativni ter taktični ravni, preveriti usposobljenost oziroma delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije s poudarkom na logistični in zdravstveni zagotovitvi ter preveriti delovanje pomoči Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vajo si je ob ministru za obrambo in poveljniku sil Slovenske vojske ogledal tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki se je ob tem zahvalil Zdravstveni enoti Slovenske vojske za pomoč pri vzpostavitvi, opremljanju in usposabljanja delavcev zdravstvenega doma za izvajanje nalog preprečevanja okužb v njihovi občini.