računalnik, ženska, spletna prevara Svet24.si

V ljubezen 49-letne Hrvatice s Turkom se je ...

zdravniki Svet24.si

Covidni dodatki: Toliko po novem pravilniku ...

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

3the-last-of-us Odkrito.si

Najboljša adaptacija videoigre kadarkoli

avdic obrez Ekipa24.si

Umrl od smeha!!! Morate videti to noro ...

Novice Ljubljana/Kočevje

V Kočevju težave pri zagotavljanju zdravnikov za izvajanje nujne medicinske pomoči

Piše: STA

Čas objave:
19.07.2022 11:56

V nekaterih zdravstvenih domovih zaradi dopustov prihaja do težav pri zagotavljanju zdravnikov za delo v ambulantah NMP. Na ministrstvu za zdravje svetujejo, naj zdravstveni domovi zdravnika za izvajanje NMP na terenu aktivirajo, ko je to nujno potrebno. Zdravstveni domovi lahko izvajanje NMP začasno organizirajo tudi na širšem skupnem območju.

Na ministrstvu za zdravje iz nekaterih krajev prihajajo informacije o težavah zdravstvenih domov (ZD) pri zagotavljanju zdravnikov za delo v ambulantah nujne medicinske pomoči (NMP) in za vključevanje v sistem NMP. Težave v določeni meri nastajajo zaradi zagotavljanja nadomeščanj odsotnosti ob koriščenju letnih dopustov, večji problem pa lahko nastane zaradi povečanja okužb s koronavirusom. To v nekaterih manjših zdravstvenih domovih pomeni nevarnost popolne odsotnosti zdravniškega kadra, je razvidno iz dopisa, ki so ga na ministrstvu za zdravje v ponedeljek poslali zdravstvenim domovom in ga danes posredovali STA.

Na problematiko so v petek na svoji spletni strani opozorili v ZD Kočevje. Kot so zapisali, zaradi koriščenja dopustov in številnih odsotnosti navkljub večtedenskemu trudu niso mogli zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika v ambulanti NMP. Prvič je do odsotnosti zdravnika prišlo pretekli konec tedna, prav tako bo v naslednjih tednih nekaj nočnih terminov ambulante NMP ostalo nepokritih z zdravniškim kadrom.

Zavodom, ki organizirajo službo NMP, zaradi vse bolj pereče problematike na ministrstvu svetujejo, da v primeru nenačrtovanih odsotnosti zdravnikov zaradi prebolevanja covida-19 ali drugih izrednih razlogov delo preostalih zdravnikov prilagodijo tako, da bodo na svojem območju lahko zagotavljali izvajanje nujnih zdravstvenih storitev v ambulanti zdravstvenega doma in NMP.


Zavodom priporočajo, naj zdravnika za izvajanje NMP na terenu aktivirajo, kadar je to res nujno potrebno: "Pri tem pozivamo predvsem večje zavode, da poskušajo v okviru svojih zmožnosti (...) pomagati manjšim enotam NMP v primeru težav z izpadom zdravniškega kadra."

Izvajalci lahko po navedbah ministrstva začasno organizirajo izvajanje NMP tudi na skupnem širšem območju, vendar z jasnim medsebojnim dogovorom in obvestili za uporabnike na svojem območju.

V ZD Kočevje pojasnjujejo, da bodo ob odsotnostih zdravnika v ambulanti NMP reševalne ekipe delovale v okrepljeni sestavi v tesnem sodelovanju s centralno urgentno službo in zdravniškim kadrom okoliških zdravstvenih institucij.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so pristojni za urejanje predpisov glede pogojev in načinov delovanja NMP v skladu zakonodajo, javni zdravstveni zavodi pa morajo zagotavljati službo NMP v skladu z veljavno mrežo. "Hkrati se ministrstvo aktivno ukvarja s problematiko pomanjkanja zdravniškega kadra in išče sistemske rešitve na primarni ravni, s čimer bi posledično ohranil tudi ustrezen nivo nudenja NMP prebivalstvu," so še navedli v dopisu.