stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki festival Uskoške poti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.07.2015 08:27

V Kostanjevici na Krki danes pripravljajo celodnevni festival Uskoške poti. Pred tem je tam potekala večdnevna mednarodna mladinska izmenjava, njenih 30 udeležencev iz štirih evropskih držav pa se bo skupaj z drugimi pohodniki udeležilo današnjega pohoda po približno sedemkilometrski Uskoški poti, ki vodi po bližnjih hribovskih podgorjanskih vaseh.

Prireditelji izmenjave iz kostanjeviškega društva za trajnostni razvoj Terra Vera so sporočili, da približno triurna tematska in turistična Uskoška pot povezuje tamkajšnje vasi z izročilom Uskokov, ki so se v 16. stoletju na begu pred turškimi vojaškimi enotami zatekli na tamkajšnja varnejša območja.

Pohodu, ki bo potekal med 10. in 13. uro, bodo sledile tradicionalne igre na prostem in skupnostni piknik. V zidanici na Črneškem vrhu bodo pripravili še delavnico peke kostanjeviške izročilne pogače "cop na lop", v Črneči vasi igre na prostem in pred bližnjo cerkvijo sv. Mohorja zaključni pripovedniški večer.

Kot so dodali, so kostanjeviško kulturno dediščino pred nekaj leti obeležili z vzpostavitvijo krožne Uskoške poti, ki povezuje Črnečo vas, Črešnjevec in Oštrc. Projekt pa so letos nagradili z mednarodno mladinsko izmenjavo z udeleženci iz Turčije, Portugalske, Italije in Slovenije.

Njeni udeleženci so se od ponedeljka posvečali neformalnemu učenju, poskusom oživljanja vasi, promociji odgovornega turizma ter usposabljanju vodnikov po naravni in kulturni krajini. Denar za omenjeno izmenjavo so dobili iz programa Erasmus plus, v okviru projekta pa se je zvrstila množica dejavnosti, predstavitev zglednih primerov, predavateljev in delavnic.

Beležili so tudi utrip življenja v odročnih vaseh ob slovensko-hrvaški meji, posneli niz pogovorov z obmejnimi prebivalci in jih vključili v spletno stran, ki so jo v okviru predstavitve Uskoške poti oblikovali udeleženci izmenjave, so še sporočili iz Kostanjevice na Krki.