stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

V Krki podelili 135 certifikatov NPK

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.11.2012 18:29

Na osrednji lokaciji podjetja v Dvorani Krka je danes potekala slovesna podelitev certifikatov nacionalnih poklicnih kvalifikacij.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je 135 sodelavcem izobraževanja za nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) podelil certifikate za štiri poklicne kvalifikacije: proizvodni procesničar v farmacevtski industriji, upravljalec v farmacevtski industriji, procesničar v proizvodnji farmacevtskih učinkovin in procesničar v logistiki farmacevtske industrije. Udeleženci so pridobili nacionalno veljavno listino – certifikat, ki opredeljuje njihovo strokovno usposobljenost za delo v farmacevtski industriji. Od leta 2002 je bilo podeljenih že 964 certifikatov, od tega 822 sodelavcem Krke. Krka edina v Sloveniji preverja in potrjuje znanje za pridobitev NPK za področje farmacije.

Zakon o Nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, ki ga je leta 2000 v sodelovanju s socialnimi partnerji pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, omogoča preverjanje in potrjevanje znanja, spretnosti in kompetenc za zaposlene pred nacionalno izpitno komisijo. Krka je bila z odločbo leta 2002 verificirana kot edina izvajalka v Sloveniji za preverjanje in potrjevanje znanja, spretnosti in kompetenc za pridobitev šestih NPK za področje farmacije.

Letos je proces priprave, preverjanja in potrjevanja znanja, spretnosti in kompetenc za delo uspešno končalo 135 kandidatov iz Sektorja za proizvodnjo zdravil, Sektorja za proizvodnjo učinkovin in Službe skladišč in transporta. Certifikat za NPK za proizvodnega procesničarja v farmacevtski industriji je prejelo 74 sodelavcev, za upravljalko v farmacevtski industriji 27 sodelavk, za procesničarja v proizvodnji farmacevtskih učinkovin 16 sodelavcev in za procesničarja v logistiki farmacevtske industrije 18 sodelavcev.

Za pridobitev NPK se trenutno usposablja in pridobiva zahtevane delovne izkušnje še 165 Krkinih sodelavcev.


Pridobitev certifikatov prinaša prednosti tako sodelavcem, ki so se izobraževali, kot tudi podjetju, saj s programi pridobivamo sodelavce z najnovejšim, sodobnim znanjem, spretnostmi in veščinami, usposobljene za dela do stopnje tehnikov.

Priprava za vsako poklicno kvalifikacijo IV. stopnje zahtevnosti poteka praviloma eno leto. Program vključuje teoretični del s predavanji v obsegu od 160 do 180 ur in praktično delo v neposrednem delovnem procesu pod vodstvom vodij linij, vodij organizacijskih enot ali drugih na najsodobnejših procesnih strojih. Udeleženci spoznavajo najnovejšo tehnologijo, procese dela, sisteme kontrol ter stroge zahteve integriranega sistema vodenja in zagotavljanja kakovosti pri izdelavi končnih zdravil, učinkovin in logističnega procesa. Program vodijo Krkini strokovnjaki z različnih področij. Dokazila o opravljenem izobraževanju in usposabljanju, zbrana v t. i. zbirnih mapah, pregleda komisija, ki preverja in potrjuje znanje na nacionalni ravni. Temu pa sledi preverjanje kompetenc, določenih s katalogom, v delovnem procesu na delovnem mestu vsakega kandidata.

Tovrstno izobraževanje ima številne prednosti: sodelavci novo znanje pridobivajo neposredno v delovnem procesu, čas usposabljanja je v primerjavi s šolskim sistemom precej krajši, stroški pa so kar trikrat manjši, saj za prenos znanja poskrbijo domači visoko izobraženi in usposobljeni strokovnjaki.
Tako lahko posamezniki, zaposleni v farmacevtski industriji, s pridobitvijo NPK učinkoviteje sledijo vedno višjim zahtevam avtomatiziranih procesov dela, zlasti pa se lahko hitreje prilagajajo stalnim spremembam računalniško vodenih tehnologij.