nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

V Krškem o namakanju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.07.2015 05:22

Občina Krško, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in evropski poslanec Franc Bogovič organizirajo strokovni posvet 'Namakanje in organizacija proizvajalcev (OP) - možnosti in priložnosti razvoj namakanja in OP v Sloveniji v naslednijih letih," ki bo v Kulturnem domu Krško ob 9. uri.

Strokovni posvet z naslovom Namakanje in organizacija proizvajalcev – možnosti in priložnosti za razvoj v Sloveniji v naslednjih letih je dogodek, s katerim želijo pritegniti domačo strokovno javnost, odločevalce in proizvajalce oz. pridelovalce sadja ter zelenjave in širšo slovensko javnost.

Seznaniti jih želijo z najbolj razvitimi sistemi OP in namakanja v Evropski uniji. Z njimi se je slovenska zainteresirana javnost seznanila na strokovni ekskurziji v Belgiji letošnjega maja. Udeleženci so se s primeri dobrih praks seznanili z obiskom največje evropske dražbe sadja in zelenjave – BELORTA, predstavitvijo raziskovalnega centra namakalnih naprav, obiskom posestva Green Farm, pogovori z uslužbenci in izmenjavo pogledov in dobrih praks ter nenazadnje s sodelovanjem na strokovni konferenci v Evropskem parlamentu z naslovom Sadjarski in zelenjadarski sektor v Belgiji in Sloveniji – ekonomski izzivi za proizvajalce.

Namakanje kmetijskih površin je predpogoj za zelenjadarsko proizvodnjo. V Sloveniji smo z delujočimi namakalnimi sistemi po hektarjih kmetijskih površin na repu Evrope. Program razvoja podeželja (PRP) omogoča sofinanciranje namakalnih sistemov. Z denarjem evropske finančne perspektive 2007 - 2013 je bilo v Sloveniji zagotovljenih sredstev za postavitev namakalnih sistemov na skupaj 1752 hektarih. V sedanji finančni perspektivi 2014 - 2020 pa moramo to številko bistveno povečati. Na posvetu bodo sodelovali vsi pomembni odločevalci pri izgradnji namakalnih sistemov. Javnost želijo seznaniti z dejstvom, kako pomembne so organizacije proizvajalcev (OP), s pregledom, kaj se trenutno dogaja na področju organiziranja OP v Sloveniji in s prenosom praktičnih izkušenj iz Belgije širšemu krogu zainteresiranih. Želijo, da so prve organizacije v Sloveniji ustanovljene že letos.

Strokovni posvet bo dan pred Dnevom tehnike - pridelava, namakanje in promocija zelenjave Krško 2015, ki bo v soboto ob 9. uri na kmetijo Jurečič v Veliko Mraševo.