nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

AVDIO&FOTO: V Krškem porušili nekdanjo tovarniško belilnico

Piše: STA

Čas objave:
22.01.2019 16:59

V Krškem so z današnjo zrušitvijo stare belilnice za proizvodnjo celuloze na nekdanjem območju papirniške tovarne Vipap Videm Krško ob prostorih tamkajšnje poklicne gasilske enote sprostili prostor za njeno širitev in gradnjo posavskega gasilskega poligona. Varno izpeljana rušitev je občino stala nekaj več kot 150.000 evrov.

V Krškem so porušili nekdanjo belilnico.png
V Krškem so porušili nekdanjo belilnico
STA, R.B.

Vodja oddelka za urejanje prostora in varstvo okolja krške občinske uprave Mitja Kožar je povedal, da je občina omenjeno stavbo oz. zemljišče za nekaj manj kot 140.000 evrov predlani odkupila od družbe Vipap, po miniranju pa bodo izvajalci v treh mesecih zdrobili in odstranili vso ruševino ter njene temelje do globine enega metra.

_DSC4319.JPG
V Krškem porušili nekdanjo tovarniško belilnico
Občina Krško/L.P. C.

Vodja strokovne minerske ekipe Rado Milošević je pojasnil, da so razstrelili nekdanjo tovarniško halo površine približno 2000 kvadratnih metrov, ki je bila visoka do približno 20 metrov. Za razstrelitev so izdelali načrt, rušenje pa so pripravljali približno 14 dni, je dodal.

_DSC4282.JPG
V Krškem porušili nekdanjo tovarniško belilnico
Občina Krško/L.P. C.

Širitev krške poklicne gasilske enote naj bi po občinskih podatkih stala približno 2,1 milijona evrov, naložbo nameravajo končati do leta 2021. Stroške gradnje poligona bo sofinancirala Gasilska zveza Slovenije. Vseh stroškov poligona na krški občini še niso ocenili.

Kot so dodali, so se naložbe lotili, ker so prostorske zmogljivosti poklicne gasilske enote Krško s približno 60 zaposlenimi zaradi prevzemanja novih nalog bistveno premajhne in kot take ovirajo izvajanje nalog.

Naložba sicer predvideva gradnjo prizidka in prenovo gasilskega doma, ki bo zasnovan tako, da bo oblikovno in funkcionalno prilagojen dodatnim gasilskim nalogam, njegovi prostori pa bodo omogočali dodatno izobraževanje in izpopolnjevanje.

Opremiti jih nameravajo z vsem potrebnim, z dodatnimi garažnimi prostori, s potrebno opremo in tehniko, hkrati bodo uredili dodatne prostore za nemoteno delo prostovoljnega gasilskega društva Videm ob Savi.

Z umestitvijo gasilskega poligona neposredno ob sedežu poklicne gasilske enote Krško se bodo izboljšali pogoji za vadbo tako poklicnih kot prostovoljnih gasilcev vsega Posavja, so dodali.

Del zdajšnjega objekta poklicne gasilske enote Krško so sicer med letoma 1964 in 1965 zgradili zaradi potreb videmskih prostovoljnih gasilcev in industrijskega gasilskega društva sosednje tovarne papirja.

Novejši objekt, ki obsega sedem garaž, skladišče in garderobo za intervencijske obleke v spodnji etaži ter pisarne poklicne gasilske enote in Gasilske zveze Krško, učilnico, trim kabinet in arhiv, so zgradili med letoma 1979 in 1980.

Poklicna gasilska enota Krško ob drugih nalogah interventno pripravljenost in sodelovanje zagotavlja tudi kot partner krške nuklearke, družbe Vipap, Termoelektrarne Brestanica in drugih podjetij.

Rado Milošević o miniranju


Mitja Kožar o rušitvi belilnice