strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

Ekrem Jevrić Odkrito.si

Poglejte, kakšnega sina ima pokojni Ekrem Jevrić

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Novice Brestanica

V Krškem bodo prenovili nekdanje vojaško prečrpavališča za letalsko gorivo

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2021 07:19

Minister za obrambo Matej Tonin in direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj sta na gradu Rajhenburg danes podpisala sporazum o solastniškem sodelovanju pri prenovi prečrpavališča letalskega goriva v Stari vasi pri Krškem. To je bilo zgrajeno še v nekdanji Jugoslaviji, zdaj pa ga nameravajo usposobiti za potrebe letališča Cerklje ob Krki.

Obrambno ministrstvo, ki je 79-odstotni lastnik nekdanjega zapuščenega prečrpavališča ob železnici, ki je bilo za časa Jugoslavije namenjeno oskrbi cerkljanskega vojaškega letališča z gorivom, v manjšem delu pa tudi zalogam brestaniške termoelektrarne, se bo njegove prenove lotilo v okviru druge faze posodobitve omenjenega letališča, je povedal Tonin.

Šlo bo za večmilijonsko naložbo, ki bi jo predvidoma lahko končali v štirih do šestih letih. Z njo bodo zagotovili zadostno oskrbo z letalskim gorivom tako za slovenska vojaška letala kot tudi letala zavezništva Nato, ki lahko po prvi fazi posodobitve pristajajo in vzletajo tudi v Cerkljah, je dodal.

Prečrpavališče, ki bo sicer ključno za zagotovitev letalskega goriva, bo delovalo tako, da bodo gorivo dostavljali po železnici. V Stari vasi ga bodo prečrpavali, od tam pa z avtomobilskimi cisternami prepeljali v Cerklje ob Krki. Razmišljali so tudi o možnosti cevovoda oz. "kerozinovoda", ki pa, kot so pokazale potrebe in izračuni, ne bi bil ekonomičen.


Termoelektrarna Brestanica bo sicer pri projektu prenove in vnovične uporabe prečrpavališča partnersko sodelovala s svojim znanjem in osebjem, je še pojasnil Tonin.

Direktor Termoelektrarne Brestanica, ki je 21-odstotni lastnik omenjenega prečrpavališča, je dodal, da bodo sodelovali pri njegovem vzdrževanju in vnovičnem obratovanju. Kot je poudaril Malgaj, tovrstne izkušnje imajo, saj so že v preteklosti tovrstna dela izvajali zase in za druge.

V Stari vasi pri Krškem bodo sicer po standardih Nata uredili pretakališče tekočega goriva, v brestaniški termoelektrarni pa so se za sodelovanje z omenjenim ministrstvom odločili kot solastniki in ker stalno iščejo možnosti dodatnega oz. zunanjega vira prihodkov, je še dejal Malgaj.

Po podatkih Slovenske vojske je sicer letos začeta druga faza posodobitve cerkljanskega letališča usmerjena predvsem v izboljšanje ureditve oskrbe z gorivom in vojaških logističnih zmogljivosti. Stala bo 33,2 milijona evrov, zavezništvo Nato pa bo zanjo prispevalo večino potrebnega denarja oz. 31 milijonov evrov.

Direktor TE Brestanica Tomislav Malgaj

O prenovi prečrpavališča za letalsko gorivo v Stari vasi pri Krškem


Minister za obrambo Matej Tonin

O prenovi prečrpavališča za letalsko gorivo v Stari vasi pri Krškem