Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

nataša žabić Svet24.si

Kirurg je Natašo, mamo dveh otrok, kljub hudim ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

najstniki Njena.si

Še pred polnoletnostjo več deset spolnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

V Krškem sprejeli Občinski prostorski načrt

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.07.2015 13:19

Svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Krško so sprejeli Občinski prostorski načrt (OPN) za območje občine Krško, ki bo začel veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS, predvidoma v drugi polovici avgusta 2015.

Dokument bo na vpogled na sedežu Občine Krško, Oddelku za urejanje prostora in varstvo okolja. Za vloge za izdajo gradbenega dovoljenja, ki bodo na upravno enoto vložene do začetka veljavnosti odloka OPN, se gradbeno dovoljenje lahko izda na podlagi do sedaj veljavnih prostorskih aktov.

Občina Krško je v letu 2009 pristopila k izdelavi občinskega prostorskega načrta (OPN) za območje celotne občine. Nadomestil bo prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje občine Krško ter nekatere prostorsko izvedbene akte, ki se z Odlokom o OPN, v celoti ali delu, razveljavljajo.
Občinski prostorski načrt je prostorski akt, s katerim se, ob upoštevanju usmeritev iz državnih prostorskih aktov, razvojnih potreb občine in varstvenih zahtev, določajo cilji in izhodišča prostorskega razvoja občine, načrtujejo prostorske ureditve lokalnega pomena ter določajo pogoji umeščanja objektov v prostor. OPN, ki so ga na seji predstavili vodja oddelka za urejanje prostora in varstvo okolja na Občini Krško Simona Lubšina in predstavniki načrtovalca podjetja Savaprojekt Krško, celovito obravnava prostorsko načrtovanje občine in je strateški in izvedbeni prostorski akt ter podlaga za pripravo občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) in projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Prednostna območja za razvoj poselitve in razvoj dejavnosti so na območju mesta Krško, ki skupaj z Leskovcem pri Krškem tvori zaokroženo urbanistično celoto ter v ostalih lokalnih središčih Brestanica, Senovo, Podbočje, Raka in sedežih krajevnih skupnosti. Mesto Krško se skupaj z naseljem Leskovec pri Krškem razvija kot vodilno upravno občinsko središče z razvojem gospodarskih in družbenih dejavnosti.
Poselitev se prednostno usmerja v območja naselij, na proste nepozidane površine, kjer je že urejena prometna in komunalna infrastruktura. Predvidene so širitve mesta Krško, širitve lokalnih središč ter ostalih naselij, ki nimajo površin za razvoj. Glede na razpoložljiva nepozidana stavbna zemljišča se v večini naselij načrtujejo samo zapolnitve in zaokrožitve obstoječe pozidave.

Razvoj gospodarskih dejavnosti občina zagotavlja v sklopu obstoječih območij proizvodnih dejavnosti mesta Krško, Leskovca pri Krškem ter v sklopu lokalnih središč Brestanice, Senovega in Velikega Podloga. Razvoj gospodarskih dejavnosti se prav tako omogoča ob avtocestnih priključkih Drnovo in Smednik. V sklopu obstoječih energetskih dejavnosti se omogoča nadaljnji razvoj in posodabljanje objektov, razvoj gospodarstva pa se dopolnjuje z razvojem gospodarskih dejavnosti s sosednjimi občinami, predvsem na področjih energetike, komunalno-prometne infrastrukture in letalskega prometa (letališče Cerklje ob Krki).

Površine za stanovanjsko gradnjo in umestitev nemotečih spremljajočih dejavnosti se zagotavljajo v mestu Krško, naselju Leskovec pri Krškem, v lokalnih središčih in drugih naseljih. Ohranja in spodbuja se razvoj turizma in prostočasnih dejavnosti ter turistično rekreacijska infrastruktura v smislu zadovoljevanja različnih potreb na celotnem območju občine. Razvoj športa in rekreacije je predviden ob že obstoječih športnih površinah na območju športnega centra stadiona Matije Gubca (speedway, nogomet, tenis center, bazen), športnega centra hipodrom Brege (konjeništvo, kinološko vadišče), ob reki Savi ter na območju kompleksa Vipap (bazen). Kmetijska proizvodnja in z njo povezane kmetijske dejavnosti se razvijajo na območju celotne občine, glede na naravne in ekološke danosti, z upoštevanjem okoljevarstvenih ukrepov.

OPN občine Krško vsebuje odlok, grafični del s kartami strateškega in kartami izvedbenega dela ter obvezne priloge. V odloku so določeni skupni prostorsko izvedbeni pogoji (PIP), ki veljajo za območje celotne občine, ter podrobnejši prostorsko izvedbeni pogoji, določeni za naselja, druga stavbna zemljišča ter odprti prostor (enote urejanja prostora – EUP).

V okviru izdelave OPN je bilo v osnutku predlaganih 932 posegov za spremembo namenske rabe površin, po usklajevanjih z nosilci urejanja prostora pa je v fazi dopolnjenega osnutka OPN vključenih le še 609 posegov. Na javno razgrnjen dopolnjen osnutek OPN občine Krško je pripombe podalo skupno 450 vlagateljev (fizičnih in pravnih oseb). V usklajenem predlogu OPN je bilo na območju občine Krško predlaganih 669 posegov v skupni površini 116, 28 ha.

V OPN občine Krško je določenih 93, 31 ha novih stavbnih zemljišč. Pobude in razvojne potrebe občine so bile usklajevane s številnimi nosilci urejanja prostora (37), ki podajo smernice za načrtovane prostorske ureditve iz njihove pristojnosti ter mnenje o upoštevanju le-teh. V času od začetka izdelave OPN občine Krško se je spremenil seznam državnih nosilcev urejanja prostora, prav tako je prišlo do sprememb imenovanja ministrstev ter njihovih delovnih področij.

Za je glasovalo 15 svetnikov, osem svetnic in svetnikov (SMC, SD) pa predloga odloka ni podprlo.

Župan, Miran Stanko, o sprejemu OPN