stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

V Krškem status mestne občine lani največja pridobitev

Piše: STA

Čas objave:
06.06.2022 11:09

V Mestni občini Krško so lani uresničili številne načrtovane projekte in naložbe, za katere so v proračunu namenili skupaj 19,5 milijona evrov. Župan Miran Stanko je ob skorajšnjem občinskem prazniku ocenil, da je bilo lansko leto uspešno, za največjo lansko občinsko pridobitev pa je označil status mestne občine.

Ta je predvsem pomemben zaradi oblikovanja pokrajin, saj se bo Posavje z mestno občino, ki je pred tem ni imelo, lažje potegovalo za samostojno pokrajino. S tem statusom in v družbi preostalih mestnih občin pa se bo Krško tudi uspešneje potegovalo za državno in evropsko denarno podporo, je pojasnil župan.

S pridobitvijo omenjenega statusa sta povezana tudi načrtovano združevanje naselij Krško in Leskovec pri Krškem, katerih prebivalci že desetletja živijo kot celovito mesto, in spremenjena podoba občinskega logotipa, je dodal.

Sicer pa je Stanko med lanskimi večjimi naložbami navedel gradnji prizidka krške Valvasorjeve knjižnice in nove podružnične osnovne šole in otroškega vrtca v Velikem Podlogu ter širitev in prenovo gasilskega doma krških poklicnih gasilcev in prostovoljnih gasilcev Vidma ob Savi.

Na krški občini, kjer so za naložbe lani namenili 19,5 milijona evrov, bo sicer letos teh za približno 21,5 milijona evrov.



Po podatkih direktorice krške občinske uprave Melite Čopar prihodki proračuna Mestne občine Krško za letos po rebalansu znašajo 46,8 milijona evrov. Odhodki znašajo 49,1 milijona evrov, od tega pa bo 21,5 milijona šlo za naložbe.

Med temi je navedla končanje gradnje šole in vrtca v Velikem Podlogu, začetek gradnje novega objekta Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja, energetsko sanacijo Doma XIV. divizije Senovo, gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Krško in gradnjo bazena v Krškem, katerega skupna vrednost je ocenjena na približno šest milijonov evrov.

S sodelovanjem Direkcije RS za infrastrukturo bodo nadaljevali celovito prenovo ceste G1-5 Drnovo-Krško, načrtujejo tudi prenovo regionalne ceste Krško-Zdole. Med drugimi cestno-infrastrukturnimi naložbami bodo po podpisu sporazuma z ministrstvom za infrastrukturo in Občino Kostanjevica na Krki začeli prenovo ceste Podbočje-Kostanjevica na Krki, ki bo služila za obvozno cesto pri prihodnje leto načrtovani gradnji mosta prek Krke na Brodu v Podbočju.

Čoparjeva je med drugimi opozorila še na trajnostno-mobilne, komunalno-infrastrukturne in naložbe v gospodarstvo, kmetijstvo ter zaščito in reševanje.