stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

V Mestni občini Novo mesto prvi koraki v smeri trajnostnega razvoja

Piše: STA

Čas objave:
22.02.2022 13:21

V Mestni občini Novo mesto so s sodelovanjem v mednarodnem partnerskem projektu CircLocal lani naredili prve korake v smeri zelenega krožnega gospodarstva. Pri tem je sodeloval tudi otroški vrtec Pedenjped, korake, ki jih v smeri trajnostnega razvoja na Novomeškem ubirajo še nekateri drugi, pa so predstavili na današnji novinarski konferenci.

Novomeška občina je v okviru nizozemsko-portugalsko-slovenskega enoletnega projekta CircLocal lani podpisala pogodbo za prvo skupno naročilo higienskega papirja, izdelanega iz lokalno zbrane in reciklirane kartonske embalaže, je pojasnil njegov vodja na novomeški občini Peter Geršič.

Šlo je za ukrep, s katerim želijo prispevati k vzpostavitvi zelenega krožnega gospodarstva. Za izmenjavo oz. prenos znanja in tovrstnih izkušenj, posebej pa je bilo pri tem pomembno, da so v projekt vključili številne dejavnosti drugih deležnikov v občini in da so znotraj projekta združili vse pomembne deležnike na področju krožnega gospodarstva v Mestni občini Novo mesto ali celo v jugovzhodni Sloveniji.

S temi so začeli okrepljeno sodelovati. Snujejo tudi tovrstne nove skupne projekte, ki so jih prijavili za evropsko sofinanciranje. Vzpostavili so informacijsko spletno stran NoviKrog in izdali brošuro Krožno gospodarstvo - od teorije k praksi, je še navedel Geršič.


Pri projektu CircLocal je sodeloval tudi novomeški otroški vrtec Pedenjped, ki je s skupaj s 750 otroki in 150 zaposlenimi največji tovrstni regijski zavod.

Po besedah njegove ravnateljice Mete Potočnik je vrtec zeleno usmerjen. Za ukrepe v tej smeri, varovanje okolja, energetsko varčnost, ločevanje odpadkov in njihovo recikliranje z vnovično uporabo želijo navdušiti svoje varovance in prek teh morda vplivati tudi na mnenje in navade njihovih staršev.

V Pedenjpedu sicer me drugim zbirajo različno še uporabno gradivo od odpadnega papirja do tekstila. Denimo blago, iz katerega izdelujejo otroške copate, slinčke ali celo pustna oblačila. V vrtčevskih sanitarijah uporabljajo reciklirani higienski papir. Načrtujejo tudi druge ukrepe v smeri trajnostnega razvoja, je še napovedala Potočnikova.

V Novem mestu z butikom vnovične uporabe oblačil Stara šola deluje tudi podružnica posavskega zavoda Knof, na novomeški Fakulteti za informacijske študije pa so v okviru študentskega projekta leta 2017 izdelali spletno orodje e-simbioza, s katerim so želeli vzpostavi spletno okolje v pomoč deležnikom krožnega gospodarstva, so še povedali na novinarski konferenci.

Ravnateljica novomeškega otroškega vrtca Pedenjped Meta Potočnik


Vodja evropskega projekta CircLocal v novomeški občini Peter Geršič