stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

V nedeljo en primer okužbe z novim koronavirusom

Piše: STA

Čas objave:
22.06.2020 11:58

V Sloveniji so v nedeljo opravili 271 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom. Število vseh pozitivnih doslej znaša 1521.

V nedeljo niso zabeležili smrti zaradi covida-19. V Sloveniji je sicer zaradi covida-19 doslej umrlo 109 ljudi. V bolnišnici po vladnih podatkih zdravijo šest bolnikov s covidom-19, eden potrebuje intenzivno nego. 


Minuli teden so sicer v Sloveniji odkrili skupaj 25 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ po tednu od 27. aprila do 3. maja, ko je bilo novoodkritih okužb skupaj 37. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 medtem ostaja stabilno in nizko, od konca maja tudi ni bilo novih smrtnih žrtev te bolezni.

V čakalnici ljubljanske urgence med vikendom bolnik s covidom-19, verjetnost za prenos okužbe majhna 

Dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana je med vikendom obiskala oseba, okužena s covidom-19. Bolnik je nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo, zato je verjetnost za prenos okužbe majhna. NIJZ vse, ki so se v noči s sobote na nedeljo zadrževali v čakalnici urgence, poziva k spremljanju svojega zdravstvenega stanja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote od 22. ure do nedelje do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

"Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju," so pozvali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Ob tem so še izpostavili, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik na manj kot 1,5 metra z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili v čakalnici urgence okužili, majhna.