franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Krško

V Neku odstranjujejo gorivne elemente iz reaktorja

Piše: STA

Čas objave:
18.10.2023 09:39

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek), ki od 5. oktobra stoji zaradi puščanja cevi v primarnem sistemu, odstranjujejo gorivne elemente, ki tvorijo sredico reaktorja, tako da bi lahko do konca tedna vzpostavili razmere za zamenjavo poškodovanega dela cevovoda. Pričakujejo, da bo elektrarna znova v omrežju v sredini novembra.

Kot je v torek na svoji spletni strani objavil Nek, so priprave na iznos gorivnih elementov iz reaktorske posode končane in v naslednjih dneh bo vseh 121 gorivnih elementov, ki tvorijo sredico reaktorja, prestavljenih v bazen za izrabljeno gorivo.

Nato bodo v zadrževalnem hramu predvidoma konec tedna vzpostavljene razmere za natančne preglede manjšega cevovoda priključnega sistema reaktorja, za potrebne analize in zamenjavo, so navedli.


V sodelovanju z domačimi in mednarodnimi inštitucijami ter podjetji so sprejeli konservativno odločitev, da zamenjajo dela cevovoda na obeh linijah sistema. "Popravilo bo izvedlo podjetje Westinghouse, ki je originalni dobavitelj opreme. Njegova podpora bo domača industrija. Sodelovalo bo okvirno 100 izvajalcev del, ki bodo najprej opravili potrebna usposabljanja," so navedli.

Vsa dela bodo poleg Uprave RS za jedrsko varnost spremljale tudi pooblaščene organizacije. Potreben material, torej cevovode in reducirne elemente, ki izpolnjuje zahtevane standarde za vgradnjo v primarni krog elektrarne, v Neku pričakujejo v naslednjih dneh.

Kot so še sporočili, so si zadali cilj, da vsa dela opravijo strokovno in kakovostno v približno mesecu dni. Ponovno priključitev elektrarne v omrežje načrtujejo sredi novembra.